Мъжете инженери в Google получават по-големи заплати от жените

| от |

Жените, работещи в областта на компютърните науки получават 77 процента от заплатата на мъжете една година след завършване на университетското си образование, според данни на Американската асоциация на университетските жени, цитирани от Washington Post. Данните на американското Статистическо бюро потвърждават тези цифри, показвайки, че жените получават 78 на сто от възнаграждението на мъжете.

Ново проучване на средното заплащане, проведено от сайта за търсене на работа и отзиви за работодатели Glassdoor, също стига до извода, че в множество фирми в Силициевата долина мъжете получават хиляди долари повече от жените. В Google, например, заплатата на страши инженер мъж е с 19 процента по-голяма то тази на жените на същата позиция. Важно е да се отбележи все пак, че тези цифри зависят от опита и броя на служителите, подали информация за проучването. Има сериозни различия между представителите на силния и слабия пол, що се отнася до изработените години, дори когато става дума за една и съща позиция. Старшият инженер мъж в Googlе има средно едно десетилетие стаж в сравнение с 7.6 години за жените със същата длъжност. Професионалният опит е един от факторите за по-големите заплати на мъжете.

В същото време обаче такава разлика не се компенсира в достатъчна степен за жени, които са с повече опит от мъжете. Жените софтуерни инженери в Cisco, например, като цяло имат повече опит от мъжете, но това не се отразява на заплатите. Жена инженер на средно ниво в компанията с почти година и половина повече стаж получава само 162 долара повече годишно, според данните на Glassdoor. Резултатите от проучването отразяват и всеизвестния факт, че в технологичната индустрия работят малко жени. Glassdoor е събрал информация от стотици мъже и само няколко десетки жени.| Агенция „Фокус“

 
 

Най-интересното от хип-хоп сцената на едно място

| от chronicle.bg |

Тази година започва много силно за хип-хоп сцената в България. След няколко ударни партита от началото на януари в края му идва моментът за кулминацията – Back To The Unity. Това е платформа, която събира в себе си есенцията на българската хип-хоп сцена.

За пореден път на една сцена ще се качат както утвърдени имена в жанра, така и обещаващи млади таланти. Това са Нокаут, X-Team, F.O., Stick Insect, Atila, 5 o’clock, Keranov & Jay, Feel, Secta, Splitkid, Homelesz, DIS, Logo5, So Called Crew, Sistah/187, DJ Akasha, Ума и Дума, F-act & vWhy, DJ Unkle Billy, МС Нема & Chibook, Mish Mash.

Това ще бъде осмото издание на Back To The Unity, като всяко следващо набира все повече скорост. Неслучайно си печели славата на едно от най-големите меропроприятия за хип-хоп в България. Традиционно това се превръща в мястото, където артистите се обединяват за качествена и неопетнена българска музика.

Back To The Unity ще се състои на 27 януари в Mixtape 5, а вратите отварят точно в 21.00 ч. Билети – на касите на Ticketlogic.

 
 

Най-обещаващите сериали на 2017-а

| от chronicle.bg |

Докато филмовата индустрия все повече залага на блокбастъри, талантливи актьори и режисьори обръщат все по-голямо внимание на телевизията. В повечето случаи –зрителите печелят.

По информация на FX оригиналните сериали през 2017 година ще станат 500, а година по-рано те са били 455. Затова е невъзможно повечето от нас да следят всичко, което излиза по телевизията.

Затова ви предлагаме кратък списък с епизодите, които задължително да гледаме през новата година. Повечето от тях са нови, но включваме и няколко заглавия, които очакваме с нетърпение.

 
 

Виктория Бекъм може да съди Spice girls

| от chronicle.bg |

След юридическия огън между Анджелина Джоли и Брад Пит, нова може би още по-изненадваща и бурна съдебна война се появи в шоубизнеса.

Виктория Бекъм изпрати агресивни заплашителни писма на колегите си от Spice girls Мелани Браун, Мелани Чизхолм, Ема Бънтън и Гери Хорнър. В тях съпругата на английския футболист Дейвид Бекъм предупреждава за война, ако певиците изпълняват песни, за които тя има авторски права.

Три от дамите – Гери Хорнър, Ема Бънтън и Мелани Браун, планираха турне по повод 20 години от създаването на групата. Турнето трябваше да се казва GEM (от англ. – скъпоценен камък), което е абревиатура от първите букви на момичетата.

Гери първа се отказа, за да се фокусира върху множащото й се семейство. През октомври миналата година тя съобщи, че очаква детенце. Така остави Ема и Мелани сами да се оправят с правния въпрос.

„Това е невероятно тъжен начин нещата да приключат, особено след всичко, което групата е преживяла заедно“, каза източник близък на Spice girls. „Момичетата са потресени.“

 
 

BBC разследва изтеклия финал на новия сезон на Sherlock

| от chronicle.bg |

BBC разследва източника, който е разпространил нелегално финалния епизод от четвъртия сезон на хитовия сериал Sherlock.

Миналата събота, четвъртият епизод от последния сезон на сериала, озаглавен „His Final Problem“, изтече онлайн с руско аудио. От BBC са започнали пълно разследване по отношение на източника, който е разпространил серията.

“ВВС молят феновете на поредицата да останат верни на продукцията и да не свалят епизода ”, споделя в Twitter продуцента на сериала Сю Върчу.

След като разследването приключи, от ВВС смятат да издадат пълен отчет по отношение на това дали руският телевизионен оператор, Пeрвый канал, който се бе сдобил с първото копие на епизода, е виновен за ситуацията.