Лютви Местан попита КОЙ

| от |

Няма да участваме в продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия, заяви лидерът на ДПС

ДПС няма да участва в продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или още по-лошо – до няколко персони. Ние имаме проблем с анти ДПС внушенията, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

КОЙ беше ключовият въпрос в словото му, повторен няколко пъти по различни теми.

Кой и защо продуцира след изборите анти ДПС истерия, кой стои зад черешовите топчета, срещу кого и срещу какво гърмят те днес, от какво трябва да бъдат освобождавани българските граждани, попита той.

Местан отбеляза, че управленският мандат, който се задава, е идеологически несъвместим заради антиевропейското говорене на една от формациите в него и подчерта, че България е на път да изгуби цивилизационната си посока.

„ДПС е ключов гарант за демократичния процес. Нашата мисия е да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор… Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния политически процес, защото сме една от неговите опори. За нас ще е чест да бъдем ясна и явно опозиция на един подобен управленски мандат“, завърши Местан.

ДПС няма да подкрепи антиевропейска и антинатовска позиция

Прочитът на ситуацията след евровота направи възможно да разискваме не кога ще има предсрочни избори, а да разискваме в пъстра политическа среда бъдещето на България.

Ние сме призвани да прокараме пътя на преуспяваща евроатлантическа България. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на първото заседание на 43-ото НС, предаде репортер на БГНЕС.

43-ият парламент идва в кризисен момент, изправени сме пред резонансово трептене на няколко кризисни елемента – бюджетен дефицит, проблемът КТБ, обърната пирамида на здравноосигурителната система. Наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествените пазарни механизми. И едно явление, което гражданите усещат особено болезнено – национал-популизмът. Изправени сме пред липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната държава, подчерта Местан. Той е категоричен, че ДПС е готово за дълбок същински разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация. „И няма да допуснем този разговор да бъде подменен с безполезната и опасна стратегия за продуциране на митове, които свеждат системния порок до една партия или до няколко персони. Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС и ние ще стигнем до нея. Чии фигури ще изплуват от трезорите на банката е въпрос, който дължим на българското общество. Кой назначава в съдебната система, много важни въпроси. С езика на фактите ще говорим“, добави Местан.

Ние имаме проблем с анти ДПС внушенията, ние нямаме проблем с истината. Важен е въпросът кой и защо продуцира след изборите анти ДПС истерия. Цели се създаване на благоприятна среда, в която да стане възможен един антиевропейски и антинатовски съюз между дясното и национал-популизма, каза още Местан.

Той критикува искането за преразглеждане на присъствието на бази на НАТО у нас. „Аритметическият сбор се превръща в сговор, ако не стъпва на ясна демократическа основа, дори да се постигне мнозинство от над 200 народни представители“, каза лидерът на ДПС.

Не бих искал „анти-ДПС“ настроенията да е обяснението на протестите в Кюстендил, каза Местан и попита какво място имат черешовите топчета и символите на национално-освободителните борби и от какво освобождават те България днес – от Александър Методиев, Илия Илиев, Четин Казак и други, които „уж имат право да избират и да бъдат избирани“.

В своето слово Местан даде други премери за отклоненията на избирателната система, които обаче се отнасят за други партии и попита защо за тези случаи не се протестира.

„Осъзнаваме нашата мисия в това да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор. Демокрацията е в многообразието. Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме една от неговите опори“, каза Местан.

„В тази зала сме с 38 рекордни мандата, дадени за единствената политическа сила, която не губи, а качва доверие. За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим, без да участваме в управление, един ясен евроатлантически профил на следващия кабинет“, добави той и още веднъж бе категоричен, че ДПС няма да подкрепи безпринципна, антиевропейска и антинатовска позиция. „Бог да ни дари с просветление, на добър час“, завърши Местан.

/ News7, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Лютви Местан попита КОЙ