Любимият на руските богаташи Лондон би загубил много от санкции срещу Русия

| от |

Автор: Матио Горс, Франс прес

Предпочитано „убежище“ на много руски милиардери, Лондон би загубил много в случай на санкции срещу Русия, смятат анализатори. Има ли смисъл правителството на Камерън да упражни натиск, за да защити интересите на Ситито?

clock-cartoon_1837083b

„Налагането на санкции срещу Русия може да навреди на Лондон и на Великобритания, тъй като Лондон е сърцето на британската икономика“, смята Джошуа Реймънд от „Сити индекс“. Първо ще бъде засегната икономиката, „тъй като във Великобритания има значителни по обем руски активи“, подчертава анализаторът.

От петролните гиганти „Газпром“, „Роснефт“ или „Лукойл“, през доставчика на мобилни телефонни услуги „МегаФон“ до банката „Сбербанк“, акциите на 70 руски компании се търгуват на Лондонската борса.

В разкошните резиденции на шикозните квартали Кенсингтън или Челси, чийто футболен клуб е собственост на олигарха Роман Абрамович, живеят много руснаци. Толкова много, че им беше посветен телевизионен сериал със заглавие „Запознайте се с руснаците“.

Според изследване, публикувано наскоро от компанията производител на частни самолети „Бийчкрафт корпорейшън“, руснаците са на първите места сред чужденците, купили недвижими имоти на стойност над един милион паунда през последната година. 264 от тях са похарчили общо 650 милиона евро. „Ако тези активи бъдат замразени и руснаците повече не могат да купуват недвижими имоти в Лондон, ще отпадне един от факторите, довели до бума на лондонските цени, а това ще застраши цените на стоките в Лондон“ и би имало ефект на лавина за британската икономика като цяло, опасява се Джошуа Реймънд.

Има ли смисъл правителството на Камерън да направи всичко възможно да избегне ефекта, който евентуални санкции срещу Русия биха имали върху британската икономика и Лондонското сити?

Изглежда, че отговор точно на този въпрос се съдържа в документ, който съветник на премиера държеше в ръка и който беше сниман с телеобектив от фоторепортер пред „Даунинг стрийт“: правителството „за момента не би трябвало да подкрепя търговски санкции или да затвори за руснаците лондонския финансов център“, се чете в документа.

Тази позиция се споделя от финансовата общност. „Те трябва да защитят пазара на недвижими имоти, трябва да защитят Ситито по един или друг начин“, смята Айшак Сидики от „И Ти Екс Кепитъл“.

Опитвайки се да заглуши критиките, които биха могли да се появят срещу една Великобритания, която е по-загрижена за интересите на Ситито, отколкото за Украйна, външният министър Уилям Хейг заяви във вторник пред парламента, че този документ не отразява задължително „решенията, които ще вземе правителството на Нейно Величество“. „Оставаме отворени за възможностите“, които биха позволили да се намери решение на украинската криза, добави той. Ако санкциите бъдат избегнати, Лондон дори би могъл да излезе на печалба от ситуацията, тъй като нестабилността в Украйна и Русия може да накара още богати руснаци да инвестират край бреговете на Темза, предричат анализатори.

London-Eye_1881323b

Това би било „добре за лондонския пазар“, където „цените ще продължат да се покачват“, смята Айшак Сидики. „Пазарът на недвижима собственост в Лондон изглежда е „важно място“ за руските олигарси“, „убежище“, тъй като много руснаци смятат Лондон за втория по значимост град след Москва. „Ще станем свидетели на интензифициране“ на този феномен, тъй като „на британския пазар на недвижимости ще дойдат свежи капитали“, убеден е той.

Спадът в стойността на рублата, който стана много силно изразен през последните дни заради украинската криза, в действителност вече от месеци предизвиква мащабно изтичане на капитали от Русия, отбелязва анализаторът.

Според доклад на компанията за недвижими имоти „Найт Франк“ 37 процента от най-богатите хора, които произхождат от Русия или от бившите съветски републики, възнамеряват да сменят местожителството си. Средният дял на тези хора в други страни е 15 процента. Предпочитаното направление за тях е Великобритания.

 
 
Коментарите са изключени за Любимият на руските богаташи Лондон би загубил много от санкции срещу Русия