Лукарски във Фейсбук: Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър

| от |

Лидерът на СДС, която е част от Реформаторския блок Божидар Лукарски публикува статус в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук, в който казва, че има самочувствието, опита и знанията да поеме поста на икономически министър.

Чрез статуса си, Лукарски опровергава и появилите се слухове, че номинацията му е дошла от ГЕРБ, а не от Реформаторския блок. „Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок”, пише бъдещият икономически министър.

Реформаторът пише, че министърът на икономиката трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така че той да създава нови работни места.

Ето целия текст на статуса:

„Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук.

Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа:

Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото.

Вярвам, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до ПРИЛАГАНЕТО на правни регулации – назависимо дали става дума за най-ощетените – малките, средни и семейни предприятия, които трябва да получат подкрепа от държавата, защото са гръбнакът на европейската икономика, дали за мултинационалните компании, дали за даването на концесии, дали за режима на конрол върху експорта, дали за който и да е субект и процес в икономиката. Важното е да има гарантирани правила, еднакви и справедливи за всички.

Работил съм в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За тези, които не знаят, агенцията е в ресора на икономическото министерство, както е и Агенцията за обществени поръчки, на която съм външен експерт по Закона за обществените поръчки – сфера на дейност, с която се занимавам като адвокат от 6 години. А като заместник-кмет на район Младост, по същината си петият по големина град в България, отговарях за търговската дейност и общинската собственост, като отговарях за регулацията на малкия и среден бизнес. Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически. Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм.

Вярвам, че министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика. Такава, за щастие, вече няма.Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците.

Моето убеждение е, че трябва да се създадат стимули за развитие на малкия, средния и семейния бизнес в страната, така че те наистина да се превърнат в гръбнак на българската икономика. За тези цел те трябва да получат редица преференции – правен въпрос!; облекчен достъп до европейски фондове – правен въпрос!; и гарантиран достъп до реализация на своята продукция на българския пазар и в чужбина – въпрос, който изисква специални правни регулации; както е, между другото, и положението на участие на държавата в търговски дружества – въпрос, изцяло в рамките на търговското право.

А доколкото останалите въпроси…

Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок.

И – да, моята приятелка се казва Ива.

Нося отговорността си за всичко това!”

 
 
Коментарите са изключени за Лукарски във Фейсбук: Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър