Лудогорец спечели и купата на България

| от |

Лудогорец победи Ботев с 1:0 във финалния мач на турнира за купата на България по футбол и направи дубъл – шампионска титла и купа на страната.

Áóðãàñ – ôóòáîë


Финалният мач на стадион „Лазур“ в Бургас бе със сериозни инциденти, довели на два пъти до прекратяване на срещата от главния съдия Георги Йорданов – в 60-та минута за 17 минути и за около 7 минути в продължението след края на двубоя. И в двата случаи виновници бяха запалянковците на пловдивския Ботев, които хвърляха димки, ракети и счупени седалки на терена, но след намесата на бургаската полиция и местната пожарна охрана мачът се подновяваше независимо от горещата атмосфера – в прекия и в буквалния смисъл на думата, на стадион „Лазур“, предаде БНТ.

Самият финален мач на турнира за купата на България по футбол започна с около пет минути закъснение, тъй като на терена на бургаския стадион „Лазур“ имаше хвърлени стотици хартиени ленти. „Заслуга“ за това бе на привържениците на Ботев /Пловдив/, които доминираха числено на трибуните – около 15 000 пловдивчани бяха заели места на стадион „Лазур“. Първото полувреме премина при открита игра, с атаки и на двата отбора, но без голове. Най-интересният момент бе в 39-та минута: Фабио Ешпиньо центрира от десния фланг от фаул и включилият се в атаката централен защитник на Лудогорец /Разград/ Георги Терзиев стреля с глава от пет-шест метра. Топката се отби от напречната греда, а страничният съдия вече бе вдигнал високо флага си. . . Драмата започна след около час игра – в 58-та минута след изпълнение на ъглов удар защитата на пловдивчани не се ориентира добре, топката попадна в Роман Безяк и словенският нападател и голмайстор на шампиона Лудогорец с удар от воле от десетина метра изпрати топката неспасяемо в мрежата на полския вратар на Ботев Адам Стаховяк – 1:0 за Лудогорец. Малко след това – в 60-та минута, запалянковци на Ботев използваха пиротехника, хвърлиха димки на терена, пламна огън и се запалиха рекламните пана. Главният съдия Георги Йорданов прекрати мача, а на терена навлезе пожарна кола.

В същото време полицаите задържаха запалянко, нахлул на терена. Футболистите на Лудогорец се прибраха в съблекалнята и финалният мач бе подновен едва след 17 минути. След подновяването на играта по-активни бяха футболистите на Ботев /Пловдив/, а Лудогорец от своя страна разчиташе главно на контраатаки. При една изчистена топка в края на мача Роман Безяк бе изведен сам срещу Адам Стаховяк, но бе настигнат от Йордан Христов и ударът на словенеца мина край гредата, след което Безяк остана да лежи на тревата, а малко по-късно бе изнесен на носилка. В продължението влезлият като резерва бразилец Вандер Виейра влезе остро в краката на Михаил Александров и получи директен червен картон от главния съдия Горги Йорданов. Това бе повод за втория сериозен инцидент: запалянковците на Ботев отново започнаха да хвърлят факли и счупени седалки на терена, а някои от привържениците на пловдивския отбор прескочиха оградата и нахлуха на терена. Играчите на Ботев се опитаха да озаптят своите привърженици и да ги върнат в сектора, намеси се и полицията, а дежурната пожарна кола отново навлезе на терена, за да загаси втория пожар, предизвикан от хвърлените факли. Главният съдия Георги Йорданов отново бе принуден да прекрати финалния мач. След около седем минути Георги Йорданов отнови поднови играта и след две минути прозвуча последния му сигнал при резултат 1:0 за Лудогорец.

Президентът на Професионалната футболна лига Стефан Капралов връчи купата на България на капитана на Лудогорец /Разград/ Светослав Дяков и футболистите и почитателите на „орлите“ започнаха да празнуват. И в заключение един любопитен факт – за първи път в 76-годишната история на турнира за купата на България по футбол един срещу друг играха двама братя-близнаци: Йордан Минев /Лудогорец Разград / срещу Веселин Минев /Ботев Пловдив/.

Ботев /Пловдив/ – Лудогорец /Разград/ – 0:1

Стадон: Лазур

Зрители: около 17 000

Главен съдия: Георги Йорданов

 
 
Коментарите са изключени за Лудогорец спечели и купата на България