Ловци на древности

| от |

Rebels lose Qusair battle to Syrian soldiers

Сирийският християнски град Маалюля отново е под контрола на ислямистите. Преди две седмици те плениха 12 монахини, които и до сега са задържани в съседния град Ябруд. А в интернет се появиха предложения за продажба на сирийски древности от Маалюля. По такъв начин бойците от „Джабхат ан-Нусра” печелят пари.

Въпреки боевете, взривовете и отвличането на монахини, в древния пристиянски град Маалюля продължават да бият камбаните.Това практически е единственото напомняне за предишния спокоен живот в малкото градче. В началото на декември Маалюля беше повторно завзет от ислямистите, от бойците на движението „Джабхат ан-Нусра”. Независимо от обещанията да не причиняват вреда на жителите на града и на светите места, ислямистите плениха 12 монахини, които са под стража в съседния град Ябруд.

Сега става ясно, че и уважителното отношение към християнските свети места не е нищо повече от мит. Тези дни ливанският вестник „Ал-Ахбар” съобщи, че в интернет били представени за продажба древни кръстове, църковни предмети и статуи от Маалюля. Посредниците, които действат от името на бойците от „Ан-Нусра” и „Ислямска държава на Ирак и Леванта”, търсят богати купувачи.
Разхищаването на древности на Сирия продължава трета година и големите световни музеи вече съставили „червен списък” на сирийските древни ценности, които могат „случайно” да се появят на пазара. Ето какво заяви Шила Кенби, куратор на музея за ислямско изкуство „Метрополитен” в Ню Йорк:

– Всички древни произведения на изкуството, които могат да се изнесат и превозят, се подлагат на опасност. Особено неголемите предмети: църковни украшени от стъкло и емайл.

В ЮНЕСКО са добре осведомени за разграбването на Маалюля, а също на древна Палмира и десетки музеи в сирийски градове. През септември генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова обсъди тази тема с Лахдар Брахими, специален посланик на ООН в Сирия. Бокова отбеляза, че светът трябва да действа незабавно за спасението на сирийското културно наследство:

– Въпросът не е в това, дали ние трябва да се занимаваме с хуманитарната криза или да защитаваме сирийското наследство. За нас това не е въпрос на избор. Защитата на историческото наследство е част от решението на хуманитарната катастрофа в Сирия.

Но докато високопоставени представители на ООН и министри на културата обсъждат тревожната ситуация в Сирия, от Маалюля продължават да изнасят безценни икони, древни статуи и кръстове. Загубите в пълен обем, нанесени на сирийското историческо наследство, ще могат да бъдат оценени едва след прекратяване на обстрелите. пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Ловци на древности