Локалните днешни ядрени рискове

| от |

600px-Mushroom_Cloud

Ерата на глобалния ядрен апокалипсис завърши, идва времето на локалните ядрени конфликти. Всеки от тях е способен да постави човечеството пред края на съществуването му.

По-рано ядреното оръжие се смяташе за оръжие на силния, а сега това е оръжие на слабия, неговия последен и най-важен щит от външна агресия. Командата за старт на ядрени ракети може да прозвучи едва ли не от всеки световен регион. Ето мнението на старши научния сътрудник на Центъра за международна безопасност към РАН Пьотър Топичканов:

– Да вземем например Индия или Пакистан. По време на един обикновен конфликт в спорния Кашмир една от страните, предположила погрешно, че противникът вече нанася удар, може да вземе решение за ядрена атака. Това е един напълно вероятен сценарий на използване на ядрено оръжие в наше време.

Ако най-трагичният сценарий стане реалност, под удар ще се окаже един от най-гъсто населените и бедни региони на планетата. В първите секунди от светлинното излъчване и ударната вълна могат да загинат близо 12 милиона души, в първите 2-3 дни – още близо 100 милиона. От радиоактивно заразяване на местността, глад и други фактори всеки месец ще загиват по 10-20 милиона. По този начин, в течение на първата година след индо-пакистанския „съден ден” ще си отидат близо 300 милиона души.

В условията на неуправляемия хаос няма да има кой да го погребва. Останалите живи ще се стремят да напуснат опасните места. И като последица – регионът ще бъде поразен от хуманитарна катастрофа от невиждани мащаби. През следващия период загубите ще нараснат многократно за сметка на разпространението на радиация в съседните държави – преди всичко Китай, страни на Югоизточна Азия и Близкия Изток, продължава Пьотър Топичканов:

– Последиците от използването на ядрено оръжие ще са драматични навсякъде. Ако говорим за еднократен ядрен взрив, последиците по-скоро ще са регионални. Ако обаче Индия и Пакистан си разменят ядрени удари, това ще предизвика глобална катастрофа.

Посоченият трагичен сценарий демонстрира цялата опасност от подценяването на регионалните кризисни явления. Казаното засяга не само Индия и Пакистан, но изобщо всички страни, претендиращи за особена геополитическа роля и имащи достъп до ядрените технологии. Зад тях практически във всички случаи стоят водещите държави, които, изхождайки от своите егоистични интереси, провокират конфликти, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Локалните днешни ядрени рискове