Ливърпул и британския посланик с благотворителен жест преди мача

| от |

Треньори от фондацията на Ливърпул заедно с посланика на Великобритания в България, Н. Пр. Джонатан Алън, проведоха тренировка, след което и футболен мач, за да повишат информираността относно предизвикателствата, с които се срещат децата в България.

Четиридесет деца от страната се включиха в мача – сред тях и такива от държавните домове за медико-социална грижа, деца с увреждания или от малцинствените общности. УНИЦЕФ България беше основен партньор в инициативата, предаде topsport.bg.

Тренировката се проведе в рамките на визитата на Ливърпул в София, за срещата от Шампионската лига с българския шампион Лудогорец. На 25 ноември съпругата на британския посланик – Елизабет Алън, беше домакин на събитие, като част от партньорството с УНИЦЕФ България, чиято цел беше повишаване на информираността относно проблемите на най-уязвимите деца в страната.

Сред тези предизвикателства са прилагане на Стратегията за замяна на Домовете за медико-социална грижа за деца с алтернативни форми на семейна и щадяща грижа; предотвратяване на детските изоставяния; както и интеграция в рамките на общността на децата със специални потребности и тези, принадлежащи към етнически малцинства.

Фондацията на Ливърпул сподели опита си относно благотворителните дейности, насочени към деца в Обединеното Кралство. Гости на самото мероприятие бяха футболисти от британския отбор, представители българския тим Лудогорец, както и на държавни институции, неправителствения сектор и бизнеса.

Като част от инициативата футболните клубове Ливърпул и Лудогорец дариха сувенири с автографи, които почитателите имаха възможността да спечелят на томбола. Всеки отбор дари фланелки и футболни топки с подписите на някои от най-легендарните играчи, както и органичен брой от най-новото издание на плей-стейшън играта ФИФА 2015. Събраните средства са предназначени за кампаниите на УНИЦЕФ в подкрепа на най-нуждаещите се деца в България. Посланикът на Великобритания в България, Н. Пр. Джонатан Алън каза:

„За мен е огромно удоволствие да посрещна футболен клуб Ливърпул и неговата благотворителна фондация в България. Това е една прекрасна възможност да се увеличи информираността на обществото за проблемите на децата, както и да се обмени опит между двете страни в областта на детската грижа, социалните услуги и образованието. Подкрепата за младите хора да достигнат пълния си потенциал е условие за успеха и развитието на всяка държава по света.“

Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, коментира: „Играчите, отборите и футболът като цяло има силата да достига до огромна публика и да мотивира множество хора да правят повече в подкрепа на децата. От друга страна, ние в УНИЦЕФ сме наясно какво точно трябва да се направи и как да постигнем дълготрайни резултати. Така че заедно съставляваме един наистина добър отбор! Накратко – целта ни е една и съща: да обединим силата на различни играчи, за да постигнем най-добрите резултати. Заедно, ние бележим успехи в името на децата и по този начин всички са победители!“

Андреа Купър, Ръководител на благотворителната дейност във фондацията на Ливърпул, каза:

„За нас е удоволствие да сме част от това събитие – и благодарим за любезното домакинство на Джонатан и Елизабет Алън, както и за партньорството с УНИЦЕФ. Нашата мисия е да вдъхновим хората за положителна промяна както за тях самите, така и за останалите – чрез всеотдайната им подкрепа за футболен клуб Ливърпул. Нашите професионални треньори наистина се включиха с удоволствие в тренировката с деца от България. Подобри кампании провеждаме във Великобритания през последните 20 години.“

Благотворителният търг, който беше организиран в рамките на посещението на Ливърпул в София, изпраща послание за важността на ранното детско развитие. Всяко дете – независимо от пол, етническа принадлежност или увреждания – заслужава най-добрия старт в живота. Само по този начин децата могат да развият пълния си потенциал – да постигнат по-добри резултати в училище и да имат равни шансове да се превърнат в здрави и продуктивни членове на обществото, след като пораснат. България е постигнала определен напредък в подсигуряването на уязвимите деца – особено тези от домовете за медико-социални грижи – с възможности да растат в любяща семейна среда.

Трябват обаче повече усилия по предотвратяване изоставянията на бебета, по който показател България се нарежда на едно от първите места в Европейския съюз. В този смисъл, футболната тренировката беше замислена и осъществена по такъв начин, че да се изтъкне това, което децата могат да направят, а не това, което не могат.

 
 
Коментарите са изключени за Ливърпул и британския посланик с благотворителен жест преди мача