„Лицето“ на спортния допинг коренно се е променило

| от |

Професионалните спортисти прибягват до различни хитрости, за да спечелят състезанията. Като се има предвид, че фармацевтичните компании произвеждат все повече лекарства, става все по-трудно те да бъдат откривани в организма на състезателите.
1 (2)

Антидопинговият център към Германския спортен университет в лицето на проф. Марио Тревиса проверява анализите на най-именитите спортисти. Понякога в тях са откривани съединения, за съществуването на които в тялото на човека специалистите дори и не са подозирали.

Имало е например яркозелени и червени проби от урина. В някои са били намирани флорални парфюми от прахове за пране. Известен е и следният случай: трима души от един отбор са
изпразнили пикочните си мехури, а след това са си вкарали чужда урина, надявайки се по този начин да измамят проверяващите.

Приблизително 20% от спортистите използват допинг. Този факт се разкрива само в 1-2% от случаите. Докато преди 40 години спортистите са приемали наркотици, стимулатори и анаболи, сега арсеналът многократно се е разширил. Нещо повече, понякога спортистите използват препарати, преди те да се появят на пазара. А в мрежата и на черния пазар могат да се намерят средства, които отдавна не се произвеждат. Последиците са неочаквани, като например развиване на рак

 
 
Коментарите са изключени за „Лицето“ на спортния допинг коренно се е променило