Лицата на Промяната: Иван Благоев и магията на дървото

| от |

Актьор по образование, дърводелец с предприемачески дух – по душа. Такъв е Иван Благоев, един от петимата финалисти в социалната инициатива Game Changers – Промяната – програмата, която има за цел да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика. А как един дърводелец иска да промени света за децата – като ги въведе в магичния свят на дървото, научи ги на творчество и занаят, култивира у тях трудолюбие и уважение към традицията. И не на последно място – като ги въведе в своята дърводелска работилница, в която млади хора от институции ще придобиват трудови умения чрез създаване на екологични играчки от естествени материали.

Защо е важно да не губим корените си и на какво възпитава занаятът? Отговаря самият Иван.

Повече за останалите финалисти в програмата и техните проекти може да научите тук.

Кой е Иван Благоев?
Завършил съм актьорство за драматичен театър. Имам си хоби, което се превърна в страст и се надявам това да е бъдещата ми професия, а именно – дърводелството.

Как би се описал с три думи?
Инат, твърдоглав, търсещ.

Откъде идва интересът към дърводелството и от колко време се занимаваш с това?
От дете имам интерес към дърводелството. Като дете чаках с нeтърпение кварталния дърводелец да ми направи меч, пушка или пистолет. Може да се каже, че тези моменти на очакване са безценни. За мен това беше най-тайнственият и труден занаят (и такъв си остава за мен), но реших да се гмурна в този необятен свят и със сигурност скоро няма да изляза от него. Занимавам се с дърводелство от година.

Каква беше първата играчка, която направи с ръцете си?
Първата ми играчка беше количка или по-точно количката, която никога не съм имал. Беше тип гангстерска със спойлери и фарове. И сега правя такива и ми доставят невероятно забавление. Мен ме е учил собственият ми характер. Искам и знам, че мога!

С какво твоята работилница е различна?
Определено такава работилница няма, всяко едно нещо, което е направено с любов, желание и истински намерения, е уникално и заслужава поздравления.

На какво искаш да научиш децата, които ще ходят в нея?
Искам да науча децата да творят, да създам творци от тях. Независимо към какво ще се насочат, било то дърводелство или абсолютно различна материя, ако те създават нещо красиво и са щастливи, то това за мен е най-прекрасното нещо.

Идеята, желанието или майсторлъкът е най-важното в дърводелството?
Според мен са силно свързани. Желанието води до идея и то ражда майсторлъка и майстора.

В днешния свят на високи технологии защо вярваш, че трябва да се върнем назад към българските традиции и занаяти?
Защото не искам да дялкам с длето някакъв си таблет и всичко, което ме заобикаля, да издава странни звуци и да свети с диодни лампи. Това е тъжно и скучно. Искам мекота и топлина. Това го има само в натуралните материали и в произведенията, направени на ръка, направени с любов, а не на конвейер. Ние имаме традиции и занаяти, изгубим ли корените си, губим себе си. Не мога да се чувствам бездомен в собствената си държава. Технологиите помагат на моменти, но те са само за определени нужди, а не начин на живот.

Ако имаш магическа пръчка, какво щеше да направиш с нея?
Аз вярвам в магията, но мисля, че тя е във всеки от нас и ние сме тези, които можем да променим нещата. Те се случват отвътре навън, а не обратното. Магията се случва, когато вървиш в правилната посока, а не, като чакаш. Всеки трябва да вярва, че магическата пръчка е в него,

Каква беше детската ти мечта?
Да стана космонавт.

А за какво мечтаеш днес?
Да имам спокойствие и възможност да работя това, което искам.

Любимата ти детска играчка беше…?
Кораб от кора на дърво, който направихме с баща ми.

Най-важният урок, който един учител може да предаде на ученика си?
Да не се отказва, а да гледа напред и че всеки неуспех те доближава с още една крачка към успеха.

С Нова телевизия

 
 
Коментарите са изключени за Лицата на Промяната: Иван Благоев и магията на дървото