Литературните награди „Ман Букър“

| от |

Американски автори щурмуват за литературните награди „Ман Букър“, като пет живеещи в САЩ писатели попаднаха в дългия списък на престижния приз, съобщава Асошиейтед прес.

33

В надпреварата са включени американците Джошуа Ферис, Карен Джой Фаулър, Сири Хустведт и Ричард Пауърс, както и Джоузъф О’Нийл, който е от американо-ирландски произход.

В дългия списък на наградите „Ман Букър“ попаднаха 13 автори. Имената на останалите писатели са британците Хауърд Джейкъбсън, Нийл Мукхерджи, Пол Кингснорт, Дейвид Мичъл, ДейвидНикълс и Али Смит. Ирландия и Австралия са представени респективно от Найъл Уилямс и Ричард Фланаган.

2014-а е първата година, в която творци от всички националности могат да се състезават за наградата „Ман Букър“. Преди това за приза можеха да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, в която фигурират бившите британски колонии.

Някои британски автори възроптаха срещу новите правила, тъй като наградата може да бъде доминирана от американски писатели. Носителят на наградата, чието парично изражение от 50 хиляди британски лири /85 хиляди щатски долара/, ще бъде обявен на 14 октомври.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Литературните награди „Ман Букър“