Лимонов пай

| от |

Поредната страхотна рецепта от Дарин Стойков (http://fkusno.com)

Тя: „Напоследък не се справям с това да правя лимонада от лимоните, които живота ми поднася“

Аз: „Искаш ли да ти направя лимонов пай“

Тя: „Искам“

И готово. Накратко това е историята на тази рецепта, която всъщност преживя доста, преди да види бял свят и да я покажа в блога. Дългата версия се състои от много четене и преглеждане на рецепти с различни вариации на блат и плънка (или крем), преценяване кое и как и кога. Докато най-накрая смело мога да заявя, че това е моят лимонов пай и с малко повече нахалство ще го нарека първата ми авторска рецепта.

Кулинарните причини са: 1) използвах блат, който досега не срещнах в рецепта за лимонов пай. 2) смело замених плънката, която се пече, с лимонов крем и 3) за да запазя хрупкавият блат от омекване, разделих едното от другото с тънък слой черен шоколад.

Но по-важната причина е, че исках да е наистина нещо специално за ценен и стойностен човек, който в момента има нужда от чаша топъл чай, приятен разговор … и лимонов пай :)

Необходимите продукти за блата:

Доверете се на моята интуиция и използвайте продуктите за шотландски маслени бисквити, като намалите количеството наполовина.

  1. 250 грама меко масло
  2. 250 грама бяло брашно
  3. 125 грама царевично брашно
  4. 125 грама пудра или кристална захар

Lemon-Pie-1

Следвайте указанията в горната рецепта, за да направите тестото. Подгответе си форма за пай с къдрави краища и най-добре с падащо дъно, но реално всяка една кръгла тава би свършила същата работа.

С ръце разстелете равномерно тестото по дъното и ръбовете на формата, надупчете добре с вилица навсякъде и след това приберете за 15-20 минути във фризера да стегне.

Lemon-Pie-2

Печете на силна фурна – 230 градуса или 210 с обдухване за около 20 до 30 минути или докато видите, че се образува красива коричка. За да сте напълно спокойни, може да покриете блата с домакинска хартия и да насипете вътре боб или ориз – така няма да има никаква опасност да се надигне при печенето.

Извадете от фурната и оставете върху метална решетка да изстине напълно.

Lemon-Pie-3

Необходимите продукти за крема:

  1. три едри или четири средни яйца
  2. прецедения сок на един-два лимона (ориентировъчно някъде 100-120 милилитра течност)
  3. 150 грама захар
  4. настърганата кора на единия лимон
  5. половин пакетче масло (65 грама)

Lemon-Pie-4

В подходяща купа разбийте яйцата, захарта и лимоновия сок. Сложете купата на водна баня и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Ако ползвате термометър, температурата в центъра трябва да достигне 71 градуса. Имайте предвид, че след като се охлади, крема ще стегне допълнително, затова щом се сгъсти и почне да оставя диря при разбъркването – отнемете от водната баня.

Много е важно да не спирате да бъркате и след като сте го свалили от огъня, защото купата ще е още топла и има опасност по краищата да се превърне от крем в сладко-кисел омлет.

Lemon-Pie-5

Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете настърганата кора от лимона и покрийте крема с фолио, за да не образува коричка докато се охлажда. Оставете настрана до пълното му охлаждане.

Lemon-Pie-6

Залейте дъното на опечения и напълно охладен блат с разтопен и темпериран шоколад и оставете да стегне. Сипете лимоновия крем и при желание декорирайте отгоре с малко шоколад, за да подскажете какво се крие по-надолу.

Lemon-Pie-8

Много много добре върви с топъл чай или чаша ароматно кафе, а най-добре е да се приема като „лекарство за добро настроение“ по едно-две парчета на ден, защото той си е само за нея, за ценния човек, който сигурно вече знае как да прави лимонада от лимоните, които животът й поднася напоследък.

Наздраве! Общото време за приготвяне е горе-долу три часа (с печенето, охлаждането и всичко)

 

 
 

Тейлър Суифт и Зейн Малик с общо парче за „50 нюанса по-тъмно“

| от chronicle.bg |

Изпълнителите Тейлър Суифт и Зейн Малик изненадаха феновете си с ново парче към саундтрака на „50 нюанса по-тъмно“. Песента появи към полунощ в САЩ (т.е. тази сутрин българско време).

Песента е първата от саундтрака на предстоящия филм по втората книга на Е.Л. Джеймс.

Суифт съобщи за песента в Twitter с мистериозният туит „Z | T | 50“. Той беше споделен близо 15 000 пъти само за час.

Само час след пускането си в iTunes, „I don’t wanna live forever“ стигна номер 1 в класацията на iTunes за САЩ. За момента парчето е достъпно само в iTunes срещу 1.29 долара. Не е ясно кога ще може да бъде слушано на други места по света. Може да чуете откъс от него, публикувано в профила на Тейлър Суифт.

„Петдесет нюанса по-тъмно“ ще се появи на екран в началото на следвата година.

 
 

Мексиканската Доби покани целия свят на рождения си ден

| от chronicle.bg |

Спомняте ли си рождения ден на Доби от „Дружба” през 2011 година, на който всички бяхме поканени (погрешка) с призив да носим салфетки? Е, и Мексико се сдоби със своята Доби. По тази причина в мексикански град беше осигурено засилено полицейско присъствие, след като 1.2 милиона души потвърдиха присъствието си на партито.

Поканата включва видео, на което бащата на момичето казва, че „всички са добре дошли” на партито, в което е се изявяват местни банди. Въпреки че мъжът е искал да покани приятели и съседи, събитието е било публично, съответно – всеки човек по света може да се чувства поканен. Мъжът обаче заяви, че все пак не би върнал никого.

Видеото показва Крестенцио Ибара, застанал до дъщеря си Руби и съпругата си Анаелда Гарсия.

„Здравейте, как сте? Каним ви на този 26 декември на 15-ия рожден ден на дъщеря ни Руби Ибара Гарсия”, казва той. След това изброява трите групи, които ще свирят на събитието, което ще бъде придружено и от конна надпревара. Победителят е спечели 10 000 песос (490 долара). Клипът завършва с уточнението, че всички са поканени.

15-ият рожден ден на момичето е голямо събитие в Мексико, защото отбелязва превръщането на детето в жена.  Не е необичайно то да бъде съпроводено с голямо шумно парти. Не е ясно обаче защо точно това парти става вайръл и е споделено над 800 000 пъти.

След като разбрал колко е голям интересът към рождения ден на дъщеря му, Ибара се почувствал натъжен за два дни, но днес със семейството му са се примирили с идеята.

Вижте част от шегите, които се появиха по темата:

доби руби гарсия
Руби и семейството й в компанията на Кардашияните.

доби руби гарсия
А вие готови ли сте за рождения ден на Руби?

доби руби гарсия
Качете се на влакчето с гости за рождения ден.

 
 

Заслужават ли студентите да празнуват на 8 декември?

| от |

Осми декември е – денят, в който всеки уважаващ себе си студент празнува факта, че тройката по история/литература/химия му е осигурила 4 години празници.  

Заслужават ли обаче студентите да имат свой празник? Свети Георги уби цяла ламя, за да заслужи 6 май. Христос загина на кръста за своя. Е, студентите съчетават тези две геройства, като спят с ламята, пияни на талпа.

Все пак какво оправдава 8 декември? Всъщност няколко неща.

Били ли сте на лекция скоро? Имате ли представа какво безбожно изтезание е това! Вярно, студентите сами си избират специалностите, които са им интересни, но това далеч (много далеч) не означава, че материалът не се преподава с отегчение, монотонност, безразличие и неприязън. Допълнителна емоция влива моментът, в който самият ти знаеш, че материалът е стар и невалиден. Ти, който си дошъл да учиш.

Едновременно ти идва да питаш преподавателите как самите те са приложили тази информация и изпитваш срам да не изложиш някого. Един въпрос сега. Този въпрос за образователната система е дъвкан хиляди пъти, нали.? Бихте ли седели 2 часа да ме слушате да ви го говоря? Не?. Добре дошли на лекция…

Младите се забавляват, голяма работа. Нека празнуваме и ние, че те все още нямат практиката да усещат колко са пияни и мъдростта да видят колко нелепо се държат. Това всъщност е хубаво и кажи-речи безболезнено. Оставете ги да слушат гадна музика, да счупят нещо, да безобразничат. Сладко е. Оставете ги да не могат да пишат правилно. Като им дойде до главата, ще се научат. Един ден ще одъртеят емоционално и ще се кротнат. След това ще одъртеят и физически и ще започнат да хулят следващата „днешна младеж“.

Осми декември не е кой знае какво. Осми декември – когато четвъртък не е достатъчен повод за пиене.

 
 

Рецепта за магическо греяно вино

| от Росица Гърджелийска |

Краят на годината наближава, а в студеното време има една напитка, която може и да те сгрее, и да те отпусне – греяното вино. То може да се приготвя по различни начини, но  задължителните му съставки включват освен, разбира се, виното, още черен пипер, карамфил и мед.

Представяме ви рецепта на Росица Гърджелийска, която работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Росица www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Роси е създала тази рецепта, докато работи в един пъб в Англия, където на посетителите толкова им харесва, че прекарва цели дни в кухнята, забърквайки тази отвара от чудни аромати и коледно настроение. Ето какво ви трябва за нея:

Нужни продукти:

1 бутилка вино
50 мл бренди
2 ч.ч. силен черен чай
2 ч.ч. портокалов сок
2 портокала
2 ябълки
боровинки
2 канелени пръчки
6 карамфила
няколко резенчета джинджифил
3 дафинови листа
1/3 ч.л. индийско орехче
5 зърна черен пипер
5 с.л. мед
ванилия

Начин на приготвяне:

В тенджера сипете чая и го загрейте заедно с меда за 5 мин. Дръжте котлона на слаб огън през цялото време, не позволявайте на течността да загрее, но и не го изключвайте.

Добавете плодовете, портокаловия сок и подправките и оставете да се грее 15 минути.

Добавете виното и брендито и го оставете на котлона за още 10 мин.

Опитайте виното и при нужда добавете още мед. Греяното вино трябва да е леко сладко.

И не забравяйте – за греяно вино няма неподходящо време.