Лимонов пай

| от |

Поредната страхотна рецепта от Дарин Стойков (http://fkusno.com)

Тя: „Напоследък не се справям с това да правя лимонада от лимоните, които живота ми поднася“

Аз: „Искаш ли да ти направя лимонов пай“

Тя: „Искам“

И готово. Накратко това е историята на тази рецепта, която всъщност преживя доста, преди да види бял свят и да я покажа в блога. Дългата версия се състои от много четене и преглеждане на рецепти с различни вариации на блат и плънка (или крем), преценяване кое и как и кога. Докато най-накрая смело мога да заявя, че това е моят лимонов пай и с малко повече нахалство ще го нарека първата ми авторска рецепта.

Кулинарните причини са: 1) използвах блат, който досега не срещнах в рецепта за лимонов пай. 2) смело замених плънката, която се пече, с лимонов крем и 3) за да запазя хрупкавият блат от омекване, разделих едното от другото с тънък слой черен шоколад.

Но по-важната причина е, че исках да е наистина нещо специално за ценен и стойностен човек, който в момента има нужда от чаша топъл чай, приятен разговор … и лимонов пай 🙂

Необходимите продукти за блата:

Доверете се на моята интуиция и използвайте продуктите за шотландски маслени бисквити, като намалите количеството наполовина.

  1. 250 грама меко масло
  2. 250 грама бяло брашно
  3. 125 грама царевично брашно
  4. 125 грама пудра или кристална захар

Lemon-Pie-1

Следвайте указанията в горната рецепта, за да направите тестото. Подгответе си форма за пай с къдрави краища и най-добре с падащо дъно, но реално всяка една кръгла тава би свършила същата работа.

С ръце разстелете равномерно тестото по дъното и ръбовете на формата, надупчете добре с вилица навсякъде и след това приберете за 15-20 минути във фризера да стегне.

Lemon-Pie-2

Печете на силна фурна – 230 градуса или 210 с обдухване за около 20 до 30 минути или докато видите, че се образува красива коричка. За да сте напълно спокойни, може да покриете блата с домакинска хартия и да насипете вътре боб или ориз – така няма да има никаква опасност да се надигне при печенето.

Извадете от фурната и оставете върху метална решетка да изстине напълно.

Lemon-Pie-3

Необходимите продукти за крема:

  1. три едри или четири средни яйца
  2. прецедения сок на един-два лимона (ориентировъчно някъде 100-120 милилитра течност)
  3. 150 грама захар
  4. настърганата кора на единия лимон
  5. половин пакетче масло (65 грама)

Lemon-Pie-4

В подходяща купа разбийте яйцата, захарта и лимоновия сок. Сложете купата на водна баня и бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. Ако ползвате термометър, температурата в центъра трябва да достигне 71 градуса. Имайте предвид, че след като се охлади, крема ще стегне допълнително, затова щом се сгъсти и почне да оставя диря при разбъркването – отнемете от водната баня.

Много е важно да не спирате да бъркате и след като сте го свалили от огъня, защото купата ще е още топла и има опасност по краищата да се превърне от крем в сладко-кисел омлет.

Lemon-Pie-5

Добавете маслото, нарязано на бучки и бъркайте докато се разтопи напълно. Добавете настърганата кора от лимона и покрийте крема с фолио, за да не образува коричка докато се охлажда. Оставете настрана до пълното му охлаждане.

Lemon-Pie-6

Залейте дъното на опечения и напълно охладен блат с разтопен и темпериран шоколад и оставете да стегне. Сипете лимоновия крем и при желание декорирайте отгоре с малко шоколад, за да подскажете какво се крие по-надолу.

Lemon-Pie-8

Много много добре върви с топъл чай или чаша ароматно кафе, а най-добре е да се приема като „лекарство за добро настроение“ по едно-две парчета на ден, защото той си е само за нея, за ценния човек, който сигурно вече знае как да прави лимонада от лимоните, които животът й поднася напоследък.

Наздраве! Общото време за приготвяне е горе-долу три часа (с печенето, охлаждането и всичко)

 
 
Коментарите са изключени за Лимонов пай