Левски няма резервен вариант за Херо

| от |

Наставникът на Левски Георги Иванов даде ексклузивно интервю за Българската национална телевизия. В него силният човек на „Герена“ говори за проблемите с черното тото, бъдещето на клуба, отношенията с Димитър Димитров и назряващата война с Българския футболен съюз.

– Смятате ли, че акцията, свързана с черното тото у нас на МВР и УЕФА в крайна сметка ще доведе до конкретни резултати?

– Надявам се. Ако наистина има виновни, нека те да си понесат наказанията. В случая това, което чета по вестниците за Камбуров, Котев и Тунчев, не ми се струва вярно. Работил съм с част от тези играчи, например Киро (Кирил Котев, б.а.), е страхотен професионалист и достоен човек. Големият проблем в манипулирането на мачове в България е свързан предимно с юношеските и младежките групи. Държавата трябва да стигне до края, за да го изкорени изцяло. По-добре да се стигне до подобен инцидент, да се бръкне дълбоко в раната и виновниците да понесат заслуженото, вместо всички да продължаваме с приказките, че черно тото има, но нищо конкретно.

– Радвате ли се, че Левски остана встрани от тази буря?

– Убеден съм, че Левски не участва в уредени мачове. Няма шанс футболистите, минали през „Герена“ да бъдат свързани с подобни истории. По-скоро проблемът е в по-малките клубове, които се издържат чрез черно тото и играчи, които не получават редовно заплатата си.

– Каква е ситуацията в Левски в края на 2014-а година?

– Ако трябва да погледнем глобално на нещата през цялата година, можем да разделим случващото се на няколко етапа. Първо – краят на миналия сезон, когато трябваше да влезем в друг режим, а именно намаляване на бюджета с 40% заради финансовия феърплей. Бюджетът се намали наполовина, събрахме нови футболисти, които се нуждаеха от време за сработка. В същото време се направиха и треньорски рокади, имахме колебания в началото на новия сезон, след това се стабилизирахме, но за кратко. В последните мачове имаме израстване в игрови план, но резултатите ни не са добри. Аз казах още когато се завърнах в Левски – има няколко бъдещи етапи, които трябва да следваме – да сглобим боеспособен отбор, да преценим колко хора ще ни трябват за зимата и до лятото тимът да е завършен и готов за нещо значимо в Европа. За съжаление финансовите параметри в клуба са намалени и намирането на нови футболисти да е доста по-трудно.

– Имате ли съмнения, че Левски ще пропусне европейските клубни турнири за втора поредна година.

– Това зависи само от нас. Има мачове, които трябва да спечелим – четири в редовния сезон. След това има 12 мача в плейофите. Левски има потенциал да бъде в тройката.

– Не ви ли дразни да гледате отстрани как се води битка за шампионската титла между ЦСКА и Лудогорец?

– Ние изпуснахме шанса си да се борим за титлата след мача с Лудогорец. Победихме ги и имахме два на пръв поглед леки мача с Марек и Локомотив Пловдив, но загубихме 4 точки и амбициите ни за по-челно класиране се изпариха. Независимо, че и в двата мача доминирахме, не показахме нужното самочувствие.

– На терена трудно понасяхте загубите, а сега, когато сте треньор, още по-трудно ли е?

– Единственото удоволствие за добре свършена работа е победата. Амбицията ми е доста голяма, винаги се стремя да постигам успех. Трябва обаче да отдадем заслуженото и на Лудогорец – през последните три години този отбор се развива изключително добре, непосилно за останалите клубове в България.

– Имате ли усещане за безизходица от настоящата криза на „Герена“?

– Много трудно е за сам човек да издържа футболен отбор. Тодор Батков прави добри неща на „Герена“. Левски има сериозен бюджет. Всеки месец се дават между 400 и 500 хиляди лева. Надявам се да намерим още хора, които да дърпат каруцата, заедно с него.

– Появиха се информации, че лично вие помагата с финанси?

– Няма такова нещо. Изцяло финансирането в клуба е от страна на Тодор Батков.

– Не ви ли е идвало наум в даден момент да си кажете: стига и да хвърлите оставка?

– Аз съм млад човек и имам и желанието и силите да се боря с всички трудности. Може би след 10 години бих работил трудно в подобни условия. В трудностите обаче човек се учи и при подобен сценарии в бъдеще ще знам как да се справя по-бързо. За мен всеки мач е урок, от който извличам максимална полза.

– Коя беше най-голямата грешка на Георги Иванов през този сезон?

– Доста са. Всеки ден взимам решения. Всеки провал на друг човек е приеман като мой провал. Конкретно – грешка беше назначението на Пепе Мурсия. Той не можа да се адаптира и да подготви отбора нито тактически, нито физически.

– Повдедохте ли война срещу БФС и в частност – Борислав Михайлов?

– Не съм искал да се стига дотук. Виждате обаче, че в крайна сметка само Левски плащаше безумно високи глоби. Имаше тендециозно отношение към нас от страна на БФС. Когато се събраха на извънредно заседание, за да накажат само мен, остана привкус на нещо гнило и задкулисно. Л

– Темата Димитър Димитров. Съвсем скоро предстои среща с него. Какво да очакваме?

– Тази тема се превръща в банална. Аз имах желание Димитър Димитров да започне работа в Левски още преди назначението на Мурсия. След това се видяхме през август. В крайна сметка обаче, решението ще бъде негово. Идеята, която той имаше, беше по някакъв начин да развива отбора. Това са претенциите му – не са финансови или лични. Той иска да се бори за шампионската титла. Проблемът е, че Левски не може да обещае това, което Херо иска. Нямам вариант „Б“ на треньор за Левски освен Херо. Не сме направили и планове за подготовка, защото чакаме отговорът му

– Готов ли сте да продължите да водите Левски?

– До този момент работих с идеята, че Димитър Димитров ще води Левски от януари. Затова преди да се видим и да обсъдим ситуацията, не мога да обещая нищо.

– Ще бъдат ли платени заплатите на „сините“ футболисти?

-Съвсем скоро Тодор Батков ще плати по 60% от две заплати на играчите, а след Нова година ще изчистим всички останали плащания.

Интервю на Радостин Любомиров

 
 
Коментарите са изключени за Левски няма резервен вариант за Херо