Левски детронира Лукойл

| от |

Баскетболният отбор на Левски спечели златен требъл след 81:69 (24:15, 25:15, 18:22, 14:17) срещу Лукойл Академик в петия мач от финалната серия на шампионата.


Levski Cup Winner 2014

сн. Sportsimages.bg

Това е 14-а титла в историята на Левски и трета, донесена от старши треньора на тима Константин Папазов. Освен това, в развитие на сезона „сините“ триумфираха с купата на България и тази в Балканската лига.

За последно Левски стана шампион преди 12 години – през 2001 година, когато победи Ямбол във финала. От тогава тимът има пет финала срещу Лукойл, включително четири поредни през последните години. Така баскетболистите на Левски 100-годишнината на клуба със златен требъл от ЕВРОХОЛД Балканска лига, Купа България и Националната лига.

Двата отбора започнаха мача при леко надмощие за домакините, но баскетболистите на Левски овладяха изключително бързо напрежението и доминираха през цялото първо полувреме на мача. Те направиха уникална серия от 19:4 точки още през първата четвъртина, а в началото на втората добавиха още четири пункта за 28:15 в своя полза. Играчите на Лукойл се разиграха в средата на втората част и в рамките на 35 секунди успяха да вкарат две тройки, а стрелбата на Божидар Аврамов под коша на „сините“ върна шампионите на едва десет точки от Левски само 6 минути преди финалната сирена за първото полувреме.

левски

сн. БНТ

Добрата игра на Юре Лалич, спечелил осем борби, обаче не беше подкрепена от силна стрелба от страна на неговите съотборници и Левски отново взе солиден аванс. 3:31 минути преди края Брендън Хийт се разписа от зоната за три точки, а поредица от кошове от зоната на Лукойл направиха разликата на полувремето цели 19 пункта. Левски водеше в мача със забележителните 53 процента при стрелбата, докато статистиката на играчите на Лукойл сочеше едва 28 процента. Гостите от София продължиха и серията си от мач номер четири, като само до полувремето те бяха отбелязали цели 7/13 тройки при 3/10 в полза на Лукойл. Домакините се разиграха в началото на второто полувреме и успяха да съкратят разликата срещу Левски на 11 точки само за минута и половина, след като Божидар Аврамов и Антъни Уийдън стреляха точно от зоната за три точки, а Димитриос Вергинис даде началото на серията от 8:0 със стрелба под коша. Точен изстрел от зоната за три точки на Чавдар Костов намали разликата между двата тима на девет точки в средата на последната четвъртина, а Лукойл започна да намира отличната си форма от редовния сезон в майсторски изработената следваща атака, която завърши със забивка на Тенчо Банев. Майкъл Уилкинсън обаче побърза да успокои своите съотборници с тройка в ответната офанзива на Левски и гостите отново поведоха с десет точки. За Лукойл пък вече беше късно и „сините“ станаха шампиони на България.

stat

Лайнъл Чалмърс поведе Левски с 20 точки, а Брендън Хийт добави други 18, но героите бяха други. С „дабъл-дабъл“ завърши Джоунс при 11 точки и 11 спечелени борби, а Майкъл Уилкинсън добави 8 пункта и десет борби. За Лукойл герой беше Юре Лалич, който също записа „дабъл-дабъл“ при 17 точки и 11 спечелени борби.

Лукойл Академик (София) – Левски – 69:81 (15:24, 15:25, 22:18, 17:14

 
 
Коментарите са изключени за Левски детронира Лукойл