Лавров: В Украйна САЩ насъскват ЕС и Русия един срещу друг

| от |

Кризата в Украйна се използва от Вашингтон като дразнител на отношенията между Русия и ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ситуацията в Украйна се използва от някои държави, преди всичко от Вашингтон, за да наложат лидерството върху цялото евроатлантическо пространство. Каквото и да прави Русия, тези опити няма спрат“, изтъкна Сергей Лавров в реч за външната политика на Русия. Той отбеляза опитите на Вашингтон „да използват Украйна като дразнител в отношенията между Русия и САЩ.

Министърът отбеляза, че равнището на взаимодействието със САЩ „зависи от напредъка при търсенето на решения по много международни проблеми“. „Американците не могат да не разбират, че в техен интерес е да имат Русия за съюзник“, посочи Лавров. И техните собствени интереси ги карат да вървят към взаимодействие с нас. Те се опитват да правят това, запазвайки санкционните си маниери, един вид по Украйна ще ви наказваме, а когато сте необходими, хайде да си взаимодействаме“, подчерта първият руски дипломат.

„Тези дни се срещнах с Лавров, обясних му, че ние винаги сме готови да сътрудничим. Но трябва да си взаимодействаме честно, открито, въз основа на интересите на всяка държава, въз основа на уважението на интелектуалната собственост на партньорите. Случва се американците да измислят концепция на решаване на проблемите и да казват на останалите: ето, решението е взето във Вашингтон, хайде да осигурим международно сътрудничество. Ние игнорираме тяхната способност да изработват някакви решения. Практиката показва, че където и да се намесят американците, там настъпва разруха и хаос“, категоричен е Сергей Лавров.

„Само колективна работа от самото начало, въз основа на съвместен анализ на проблемите, изработването на подход към решаването им, може да бъде успешна и за осигури устойчиво взаимодействие“, подчерТа министърът. /ТАСС/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Лавров: В Украйна САЩ насъскват ЕС и Русия един срещу друг

Повече информация Виж всички