La La Land е големият победител на наградите „Златен глобус“

| от chronicle.bg |

Големият победител на наградите „Златен глобус” е мюзикълът „La La Land”. 74-ите филмови и телевизионни награди бяха раздадени на бляскава церемония в Бевърли Хилс с водещ Джими Фалън.

Наградите са считани за предвестник на големите победители и на наградите „Оскар”, които ще бъдат връчени през февруари.

Мюзикълът с Райън Гослинг и Ема Стоун получи седем награди – за всички категории, в които беше номиниран: за комедия или мюзикъл, за режисьор (Деймиън Шазел), за сценарий (чийто автор отново е Шазел), за актьор (Гослинг) и актриса (Ема Стоун), за оригинална музика и за оригинална песен. Филмът разказва за любовта между джаз пианист и актриса.

За най-добра филмова драма беше отличен филмът „Лунна светлина”. Това е и единствената награда за лентата, номинирана в шест категории.

За най-добър актьор във филмова драма беше отличен братът на Бен Афлек – Кейси Афлек, за филма „Манчестър до морето”.

Изабел Юпер беше отличена с приза за най-добра актриса в драматичен филм за ролята си в „Тя”. Филмът на Пол Верховен спечели и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм.

Британският актьор Арън Тейлър-Джонсън спечели награда за най-добър актьор в поддържаща роля за филма „Хиници в мрака”. Най-добра актриса в поддържаща роля е Вайола Дейвис за „Огради”.

За най-добра анимация беше отличен филмът „Зоотрополис”.

На 74-ата церемония номинирана за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл беше Мерил Стрийп заради ролята си във „Флорънс”. Въпреки че не спечели, това за нея беше 30-а номинация, което е своеобразен рекорд. Тя беше наградена с почетен „Златен глобус” – „Сесил Б. Демил”.

В телевизионните категории 3 награди получи сериалът „The Night Manager”. Том Ходълстън беше отличен като най-добър актьор в минисериал, а Оливия Колман и Хю Лори бяха отличени като най-добри актьор и актриса в поддържаща роля в минисериал. Били Боб Торнтън взе награда за ролята си в „Голиат”, Клеър Фой за „The Crown”, Доналд Глоувър (телевизионен сериал – мюзикъл или комедия) за „Атланта”. Трейси Елис Рос взе награда за ролята си в сериала „Black-ish”.

Сара Полсън беше отличена като най-добра актриса в минисериал за ролята си в „Народът срещу О Джей Симпсън”.

Бяха отличени сериалът „Атланта” (за най-добра комедия), „The Crown” (за най-добра драма), „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“ (за минисериал).