Курсът на руската рубла продължава да пада

| от |

Курсът на руската рубла продължава да пада спрямо еврото и щатския долар, предизвиквайки сериозни опасения за развихряне на инфлацията, предаде БНР.

Когато в края на миналата седмица беше преодоляна психологическата граница от 50 рубли за евро, повечето експерти бяха категорични, че това е дъното и от тук нататък руската валута ще се стабилизира и дори ще тръгне нагоре. Това не се случи и през почивните дни за едно евро вече даваха над 51 рубли, а тази сутрин Централната банка вдигна границата на валутния коридор с 35 копейки, което е шестата и най-значима корекция от началото на месеца. За подкрепа на родната валута Руската централна банка само в петък изхарчи близо 2 милиарда долара, но това не спря нейното движение надолу.

Докато икономисти и финансисти спорят коя е основната причина за срива на рублата – санкциите, петролът или стагниращата икономика, съветникът на руския президент Сергей Глазиев предложи курсът на руската валута да бъде фиксиран в тесен коридор за година-две. Според него натрупаните в държавата валутни резерви позволяват да се прибегне до подобна мярка, без която Централната банка не би могла да се справи с опасно нарастващата инфлация.

Идеята, която се посреща с одобрение сред обикновените хора, притеснени от поскъпването и спада на жизненото равнище, засега предизвиква преобладаващо негативна реакция сред експертите.

 
 
Коментарите са изключени за Курсът на руската рубла продължава да пада