Кунева и Лукарски искат ясни правила, Кънев не вижда смелост

| от |

Партиите от Реформаторският блок се събраха на форум в столичен мол, който първоначално имаше за цел да избере лидер на коалиция, но в крайна сметка разкри противоречията между отделните лидери, предаде репортер на БГНЕС.

Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева и СДС остро разкритикуваха вчера организацията на събитието. Според тях не е спазен нито един демократичен принцип при свикването на форума и единственият резултат от него ще бъде да се обслужат интересите на ГЕРБ. Лидерът на Демократи за силна България /ДСБ/ Радан Кънев късно през нощта беше принуден да обяви, че Реформаторският блок /РБ/ няма да избере лидер днес.

Не всички партийни ръководства са смели колкото избирателите си, каза той в коментар по повод на позицията на своите партньори по коалиция Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Кънев посочи, че отговорът дали РБ ще се разпадне ще бъде даден от избирателите на 5 октомври.

Според него нито той е важен, нито останалите лидери, а потенциалните избиратели на коалицията, които искат промяна. Кънев вижда такава промяна в съставянето на ударно управление с кратък мандат, което смело и безпрекословно трябва да извърши реформите. В името на тази цел той е бил готов да представи пред хората на форума кандидатурата си за председател на РБ, за да може от тяхно име да се бори за тези неща.

От своя страна, Кунева изтъкна пред членовете и симпатизантите на РБ, че до 17.00 часа вчера са чакали да бъдат изяснени правилата, по които днес трябваше да се гласува лидера. „Очевидно ни трябва повече време“, каза тя. Според нея партиите в коалицията трябва да мислят как да не разочароват избирателите.

Колкото до това дали ДБГ ще има кандидат за лидер на 10 ноември, когато ще е следващия форум на реформаторите, единственото, което обясни Кунева днес е, че самата тя няма да се кандидатира.

Божидар Лекарски от СДС пък посочи, че битката на 5 октомври няма да е лесна. Той коментира и проваления избор на председател на коалицията. „Ние искаме да управляваме държавата с ясни правила, трябва да имаме и ясни правила за избор на председател“, каза Лукарски и поясни, че е постигнат консенсус този избор да се проведе когато партиите в блока са по-подготвени с правилата, с кворумите и когато електоралният баланс няма да бъде нарушен от резултата на днешния избори. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Кунева и Лукарски искат ясни правила, Кънев не вижда смелост