Кунева, Дончев и Бъчварова – вицепремиери?

| от |

Лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева ще бъде един от тримата вицепремиери в бъдещия кабинет.
По-рано днес лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок договориха правителството. Премиер ще е Бойко Борисов, РБ ще имат вицепремиер и 6 министри, АБВ също ще има министър.

Като вицепремиер Меглена Кунева ще отговаря за европейските въпроси, пише Mediapool.

Вицепремиер, отговорящ за еврофондовете и за целия икономически сектор, ще е Томислав Дончев от ГЕРБ.
Третият вицепремиер (най-вероятно без портфейл) ще е Румяна Бъчварова от ГЕРБ, която ще отговаря за държавната администрация и електронното правителство.
Сред министрите от квотата на РБ са Христо Иванов и Даниел Митов, които в момента са служебни министри на правосъдието и на външните работи.
РБ са настояли Иванов да остане на този пост, тъй като според тях той е в състояние да провежда ключовите реформи, залегнали в приоритетите на блока.
Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-вероятно ще оглави Министерството на икономиката, след предстоящото му разделяне от енергетиката и туризма.
Няколко поста са били обсъждани за Лукарски, след като ГЕРБ са отказали да му дадат транспорта и информационните технологии, пише Mediapool.

Лидерът на земеделците в РБ Николай Ненчев е предложен за министър на отбраната.
Зам.-председателят на ДСБ д-р Петър Москов е номиниран за министър на здравеопазването.
Последният ресор, който се очаква да получат реформаторите, е образованието, за министър е предложен проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ. Той е преподавател в катедрата по „Публична администрация“ на Софийския университет.

Бойко Борисов не се е съгласил с искането РБ да поеме МВР, за чийто титуляр е определил Веселин Вучков, който бе зам.-министър на Цветан Цветанов.
Предложението на РБ бе за депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, който може би ще застане начело на парламентарната вътрешна комисия.
Борисов не пожелал да преговаря и за транспортното министерство, чийто титуляр както и в предишното правителство на ГЕРБ ще остане Ивайло Московски.
Вариант за този пост е бил лидерът на СДС Божидар Лукарски.
ГЕРБ не преговаря и за регионалното министерство, където ще се върне Лиляна Павлова.
Очаква се бъдещият финансов министър да е Владислав Горанов.

Ключовият пост на министър на енергетиката ще бъде поверен на Делян Добрев, който ръководеше икономиката, енергетиката и туризма през първия мандат на ГЕРБ.

Ивайло Калфин от АБВ най-вероятно ще бъде министър на социалните въпроси, пише „Дневник“.

Начело на земеделското министерство ще застане Десислава Танева от ГЕРБ, която бе номинирана за този пост и през 2009 г., но Борисов я оттегли покрай скандал за конфликт на интереси и тя бе шеф на земеделската комисия в парламента.
За земеделски министър е било обсъждано и името на депутата от СДС Румен Христов, известен с близките си отношения с ДПС.

Ивелина Василева е предложението на ГЕРБ за министър на околната среда и водите.
В министерския си кабинет ще се завърне и Вежди Рашидов, който пак ще отговаря за културата.

Министър на спорта вероятно ще е Красен Кралев. Той се занимава с бизнес в сферата на рекламата, притежава и медии. Беше мажоритарен кандидат за депутат на коалицията „ЛИДЕР-Новото време“ през 2009 г. във Варна.

Пред БНР проф. Тодор Танев потвърди, че има предложение Меглена Кунева да отговаря за европейските въпроси и да бъде вицепремиер, както и че постовете си запазват Христо Иванов и Даниел Митов.
Пред „Фокус“ Ивайло Калфин коментира, че все още не е взето решение дали АБВ ще участва в новия кабинет и не може да потвърди, че е „склонен“ да поеме министерско кресло. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за Кунева, Дончев и Бъчварова – вицепремиери?