Кунева: Докладът на ЕК за България ще е изключително критичен

| от |

България остана някакъв остров на неслучващи се неща в областта на съдебната система и изобщо в областта на правосъдието, заяви по Нова вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Факт е, че Румъния ще има много по-добър доклад на ЕК от нашия. Този факт се знае от февруари тази година, каза Кунева. По причина, че ние се занимавахме повече със себе си и с вътрешни не водещи до никъде борби – дали трябва да подава оставка миналото правителство или не. И пропуснахме да направим анализ и оценка на случващото се. По думите на вицепремиера още февруари е станало ясно, че двете ни страни ще бъдат разделени. Сега докладът на ЕК, който предстои, нека да бъдем готови, че той няма да е добър, че той ще бъде изключително критичен. За Румъния той ще бъде вторият положителен съдебен доклад, добави Меглена Кунева.

Тя обяви трите неща за реформа в съдебната система, за които ще се бори. Първо, ненамеса на партии в работата на съда, второ – ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и трето – отчетност кой какво е свършил, резултат.

От 2007 година досега се смениха няколко ВСС-та, докладът на ЕК за България никога не бил такъв, какъвто ние го искахме, сменили са се и главни прокурори, и съдебен инспектор, каза Кунева и поясни, че ако не се направи системата такава, че тя да избира правилните хора и не изпълнителната или законодателната власт да вземе и да влезе директно и да разпусне един Висш съдебен съвет, ние нямаме да имаме качествено различно отношение. Така Кунева отговори на въпроса не трябва ли сегашния Висш съдебен съвет да се разпусне. Точно този Висш съдебен съвет трябва да бъде убеден и трябва да понесе отговорността за това, което се случва или по-скоро това, което не се случва в съдебната система.

Кунева определи избора за председател на ВКС като абсолютно немотивирано отложен. „Като се каза, че ние ще чакаме изборите, казаха го самите съдии, казаха, че ще чакаме изборите и като минат изборите ще си изберем председател на ВКС. Това само по себе си е абсурд, който, разбира се, ще ни бъде припомнен от ЕК и от всичките ни партньори“, заяви заместник министър-председателят. Този избор е предстоящ, той трябва да се направи, нека да дадем възможност на ВСС да направи избор, каза Кунева.

На въпрос защо не са се борили Радан Кънев да стане премиер, Меглена Кунева каза, че имат 23 депутати и да се постави един от колегите им в ситуация да бъде премиер с 23 депутати зад гърба си е твърде рисково. За зам.–министъра на отбраната Орхан Исмаилов тя посочи, че не е чула премиера да има някакви възражения, а зам. – министър се назначава през подписа на премира. „Не виждам никакъв смисъл някой да бъде изтеглен за това, защото се казва Орхан“, каза тя и смята, че Исмаилов е с добри качества, с добри аргументи да бъде предложен за зам.-министър. Кунева защити и назначението на икономическия министър Божидар Лукарски. За прерязаните от него ленти, вицепремиерката каза, че „начинът, по който г-н Лукарски е показал уважение към някакво достижение и бил поканен от хората като министър на икономиката в България да почете събитието е нещо, което не се прави за първи път в България“. Кунева посочи как в Португалия са успели да излязат от кризата, като точно юрист е помогнал на икономиката, той е махнал всички прегради, за да се случват лесно инвестициите в страната. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Кунева: Докладът на ЕК за България ще е изключително критичен