Културните разлики между Северен и Южен Китай се дължат на отглеждането на ориз или жито

| от |

Отглеждането на ориз или жито от векове в Южен и Северен Китай са допринесли за изграждане на различен манталитет и обясняват културния контраст между двете части на страната, както и между Изтока и Запада, установиха американски учени, цитирани от АФП.

36639-farine-de-riz

За отглеждането на ориз е необходимо хората да работят заедно и това е оформило културата на взаимна зависимост в Южен Китай, обясни Томас Талхелм от университета на Вирджиния. На
север, където основната селскостопанска култура е пшеницата, хората са по-големи индивидуалисти.

Самите китайци осъзнават тези културни различия между Севера и Юга, разделени от р. Яндзъ. Разликите се обясняват с други фактори като климат, който е по-топъл на юг и по-суров на север.
Според американските учени обаче разликите в темперамента на китайците са се оформили през хилядолетията по-скоро заради двата основни вида селскостопански култури.

Отглеждането на ориз изисква участието на много хора и отнема два пъти повече време. Освен това, тъй като за ориза е необходима много вода, е необходимо тя да се разпределя и да се изграждат канали, които да бъдат поддържани постоянно. Така хората са принудени да работят заедно. Това създава култура на взаимна зависимост в южните райони на Китай.

Пшеницата се отглежда на сух терен и зависи предимно от валежите. Затова фермерите са по-самостоятелни, което е допринесло за независимия дух в северната култура.

„Събраните за изследването данни показват, че наследството от земеделието продължава да влияе на населението в съвременния свят – каза Томас Талхелм. – Това е довело до две различни психологически култури, които са едно огледало на разликите между Югоизточна Азия и Запада“. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

 
 
Коментарите са изключени за Културните разлики между Северен и Южен Китай се дължат на отглеждането на ориз или жито