Кукушкин изхвърли Григор от US Open

| от chronicle.bg |

Григор Димитров имаше перфетният жребий, за да стигне далеч на тазгодишния US Open, но не и перфектната игра и се сбогува с турнира още във втори кръг след 3-6 6-7(2) 6-4 6-3 4-6 от Михаил Кукушкин. Българинът просто не успя да изкара от себе си най-качествените си удари и макар да се върна от 0-2 сета, преклони глава в петия след 3 часа и 42 минути на корта.

Мачът не започна в особено високо темпо и си личеше, че двамата тенисисти се опитват да настроят мерника си. Димитров бързо поведе с 30-0, но също толкова бързо наниза две непредизвикани и една двойна грешка и трябваше да мине през 2 брейкпойнта още в откриващото си подаване. Григор се справи с ранния тест, а с мощен бекхенд по правата на свой ред стигна до 30-40 на сервис на Кукушкин, който се самопроби с двойна грешка.

Българинът обаче не се възползва от шанса да отвори аванс и след неразчетено излизане към мрежата, видяхме резултат 30-40 в трети пореден гейм. Този път защитата на Григор се пропука и с пропуск от форхенд той предаде подаването си. В следващият сервис гейм на нашето момче видяхме същия тъжен сценарий – неточност от форхенд за 30-40 и още един брейк за Кукушкин.

Казахстанеца започваше да набира самочувствие и безпроблемно затвърди за 5-3, докато броят на непредизвиканите грешки от ракетата на Григор достигна притеснителните 11. Димитров се срина тотално в последното си подаване в сета и го загуби на нула, при това с двойна грешка.

Григор изигра няколко по-агресивни точки след почивката и това веднага му подсигури два брейкпойнта, само че българинът реши да ги изиграе твърде изтеглен зад основната линия, което се оказа грешният избор. Талантът ни все пак стигна до трети шанс, при който ретурът му се отклони от мрежата и тупна неспасяемо в полето на Кукушкин. Димитров все още не успяваше да ограничи до минимум броя на неточностите и трябваше да прани в историята още два брейкпойнта, за да съхрани аванса си за 3-1.

Последва ново ужасяващо подаване за най-добрия ни тенисист, в което той заличи геймбол при 40-30 с двойна грешка, а после подари изравняването на Кукушкин с по един пропуск от форхенд и бекхенд. Посрещачите се добраха до едва две точки в следващите 4 гейма и резултатът стана 5-5. Григор отново саботира шансовете си с двойна грешка за 1-2 точки в тайбрека, а бекхендът му продължи да оставя огромни пробойни в защитата на българина и Кукушкин скоро прати и този сет на сметката си със 7-2 точки.

Григор се прибра в съблекалнята, вероятно в търсене на някакво решение за тежкия удар, а след почивката даде само две точки в първите три гейма на съперника си. Димитров обаче скоро загуби добрата инерция и при 1-3 пропусна няколко прекраси шанса да поведе с 4-1. Кукушкин пък реагира с ретур уинър по правата и получи точка за рибрейк, при която дойде време за непредизвикана грешка №42 от ракетата на българина.

Този път Димитров отговори мощно и моментално си върна преднината, след което се измъкна от още три брейкпойнта с наказателна акция от форхенд и поведе с 5-2. Българинът не само, че намали пасива си в сетовете, но стигна и до изразняване, след като проби в десетия гейм на четвъртата част за 6-4. В решителния обаче, Григор сбърка първи, след като при 2-2 изостана с 0-30 и спаси брейкпойнт при 30-40, но Кукушкни си подсигури втори шанс и го материализира.

Нататък казахстанецът логично се фокусира само върху своите подавания, където остана непоклатим до крайното 6-4 и приключи с тазгодишното участие на Димитров в Ню Йорк.

 
 
Коментарите са изключени за Кукушкин изхвърли Григор от US Open