Кризата в Украйна: Какво следва?

| от |

16.12.13_eshe_12

Украинската полиция изтласка протестиращите от центъра на Киев, вътрешните войски разрушиха барикадите, а президентът Янукович се готви да седне на национална „кръгла маса” с представителите на опозицията. Междувременно в Киев пристига върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, съобщава Гласът на Русия.

Вълната от протестни настроения в Киев постепенно намалява. Агресивните нападения на протестиращите при пълното мълчание на властите се смениха с изтласкване на демонстрантите от улиците на Киев от силите за сигурност и тактическо отдъхване на лидери на опозицията. На фона на това, решението за провеждане на национална „кръгла маса” с участието на сегашния президент Виктор Янукович, предшествениците му Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, както и с представители на опозиционните партии прилича повече на PR- ход, отколкото на реален опит да се изработи компромисно решение.

Специалистът по Украйна Богдан Безпалко вярва, че сега опозицията изкуствено разпалва протеста, надявайки се на натиск от Европейския съюз, които може да поиска отказване от ​​силовите методи за справяне с проблема. Въпреки това, в сегашната ситуация използването на сила, дори и много ограничено, е единственият начин за излизане от кризата, каза в ефира на „Гласът на Русия” президентът на Асоциацията на ветераните от специалните сили за борба с тероризма „Алфа” Сергей Гончаров. Според него, в противен случай Янукович не може да разчита на президентския пост:

– Ако Янукович е готов да потвърди президентските си пълномощия и да остане държавен глава, той трябва да вземе някои мерки. И мярката е само една – да се освободи центъра на града и хората да напуснат Площада на независимостта.

Що се отнася до представителите на ЕС, демонстриращи своята солидарност с протестиращите, там ясно се вижда желанието им да използват украинската политическа криза в своя полза, каза в ефира на „Гласът на Русия” директорът на руско-украинския информационен център Олег Бондаренко:

– Западните политици очевидно искат да се повтори ситуацията от 2004. Тогава също голям брой европейски политици се предлагаха като преговарящите в Киев. Ние помним как завърши това – опозицията спечели. Сега тази ситуация може да се повтори.

В същото време, другите експерти не очакват повторение на събитията в Украйна през 2004 година. Както предположи Богдан Безпалко, този път украинската опозиция надали ще получи широка подкрепа от Запада, най-вече поради нейната разединеност.

 
 
Коментарите са изключени за Кризата в Украйна: Какво следва?