Кризата срина психиката на гърците

| от |

Драстичните промени във всекидневието на гърците през последните години имат сериозни последици върху състоянието на психичното здраве на хората в страната.

Психиатричните болници в цяла Гърция са пълни с пациенти с нарушено психическо състояние, а болницата в Атика месечно приема по около 200 нови пациенти. Броят на хората надвишава капацитета на болницата с 30%. Пациентите се настаняват дори и в коридорите на лечебното заведение.

От 2010 г. силно се е увеличил и броят на хората, които принудително са настанени в психиатрични заведения. В момента около 55% от пациентите са приети в болница против своята воля, с намеса на полицията или на прокуратурата.

Лекарите отчитат драстично увеличение на пациентите с финансови проблеми. Хората, прието в тези институции са главно безработни, банкрутирали бизнесмени или родители, които нямат средства да се грижат и да изхранят децата си. Повечето от тях са над 40-годишна възраст и никога преди това не са проявявали признаци на психични заболявания. Освен това стотици бездомници същ се озовават в психиатричните заведения с тежки психични заболявания. Престоят им обикновено е кратък, а след това се връщат на улицата без никаква медицинска грижа. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Кризата срина психиката на гърците