Кристиан vs. Кристалина

| от |

kk-eu

Тази вечер ще се проведе заседание на Европейския съвет.

Очаква се сред основните обсъждани теми да бъдат ситуацията в Украйна и новите сакции срещу Русия, Близкият изток и назначенията в Европейската комисия.

Ще бъде избран и наследник на Катрин Аштън. Редица страни в Европейския съюз не искат външния министър на Италия Федерика Могерини на поста върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.

Кампания срещу назначаването на Федерика Могерини водят Латвия, Литва, Естония и Полша. Те смятат, че Италия е недостатъчно твърда по отношение на Русия.

Дипломати обявиха, че ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двете кандидатури на полския външен министър Радослав Шикорски и шведския му колега Карл Билдт, които подкрепят по-тежки мерки срещу Русия, също най-вероятно ще бъдат изключени.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусният кандидат. Тя има подкрепата на Брюксел.

Припомняме, България все още няма сигурна кандидатура за еврокомисар, засега само се спекулира с имената на настоящия ни комисар по кризи Кристалина Гергиева и министър на външните работи Кристиян Вигенин. Спекулира се и с името на Сергей Станишев, но той вече заяви, че постът президент на ПЕС му е много по-важен.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че първо ще се консултира с мненията на Юнкер и президента на ЕС Ромпой, преди да посочи номинацията ни. Дипломати обаче казаха, че лидерите на страните, които не представят кандидатите на 16 юли няма да могат да участват в разпределението на топ местата в ЕС. Орешарски обаче заяви още, че е по-логично настоящият кабинет да номинира кандидат, отколкото това да направи служебният.

Кой ще е изборът на Орешарски? Иванов или Иванова? Кристиян или Кристалина? Вигенин или Георгиева? Запознайте се с тях.


free polls

photo_verybig_39340

Кристиан Иванов Вигенин е български политик и представител на България в Европейския парламент (2007; 2007–2009 и 2009-2013), министър на външните работи от 29 май 2013 г.

Политическата дейност на Вигенин започва през септември 1994 г., когато е на 19 години и става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ). От ноември 1995 до март 1999 г. е съветник от квотата на БСП в Районен съвет Подуяне. До ноември 2000 г. заема следните постове в БСМ: член на Изпълнителното бюро на БСМ, секретар по международната дейност и заместник-председател на Националния съвет.

От май 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, като от декември 2001 г. е член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет, а от юни 2002 г. — секретар на Висшия съвет. От декември 2005 г. ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП. Народен представител в 40-ото Народно събрание от „Коалиция за България“.

От 26 август 2005 до 31 декември 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент. От 1 януари 2007 г. е член на ЕП, където участва в Комисията по външни работи и в Делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). От март 2007 г. е заместник-председател на Групата на Партията на европейските социалисти.

За изборите за членове на Европейския парламент Вигенин е посочен за водач кандидатската листа на коалиция Платформа Европейски социалисти — Българска социалистическа партия и партия „Движение за социален хуманизъм“. Кристиан Вигенин е избран за външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски на 29 май 2013 г.

Screenshot_6

Кристалина Иванова Георгиева е български политик, европейски комисар от България, и икономист, специалист по въпросите на устойчивото развитие. Вицепрезидент на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010), член на съвета на настоятелите и доцент в катедра „Икономикс“ на Университета за национално и световно стопанство в София.

На 9 февруари 2010 г. Георгиева поема поста член на Европейската комисия, отговарящ международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи – по-малко от месец след земетресението в Хаити. Тя координира хуманитарната помощ, предоставена от държавите-членки на ЕС, като в резултат на нейната активна намеса Съюзът става основен донор на засегнатата държава.

Тя координира европейската реакция при силното земетресение в Чили и при наводненията в Пакистан като посещава на място засегнатите райони. Георгиева пътува до Сахел, за да се запознае с нуждите, породени от дългосрочния проблем с изхранването на населението; до Дарфур, за да привлече внимание към „забравения“ конфликт там, и до Киргизстан в отговор на внезапно избухналия конфликт.

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“ в годишните награди на електронното издание „Юръпиън войс“ (European Voice). Тя е отличена за своите приноси в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан. Победителите в класацията се излъчват чрез електронно гласуване по интернет всяка година до 31 октомври.

 
 
Коментарите са изключени за Кристиан vs. Кристалина