Кристиан Вигенин в Украйна: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на страната

| от |

Българският външен министър Кристиан Вигенин бе днес на спешно работно посещение в Киев. В украинската столица той се е срещнал последователно с новия външен министър, с изпълняващия длъжността президент и с лидера на партия Удар, предаде БНТ. Пред тях Кристиан Вигенин е заявил, че България подрепя суверинитета и териториалната цялост на Украйна и е определил като знаково и много важно решението на изпълняващия длъжността президент Турчинов да не подпише приетото от Върховната Рада решение за отмяна на закона за езиковата политика, касаещ пряко и бъларските малцинства.

8a56fb64-5953-11e3-_483733c

Кристиан Вигенин е уверил новата власт на Украйна, че България държи на отличните отношения между двете страни и очаква те да останат такива независимо от политическите промени. Подчертал е твърдата подкрепа на страната ни за суверинитета и териториалната цялост на Украйна.

След кратка среща със зам. генералния секретар на ООН Ян Елиасон министър Вигенин е посочил, че като цяло международната общност е реагирала на ситуацията в Крим бързо и единно и е изразил надежда, че тези активни действия на международната общност и опита да се ангажира и Русия в диалога ще доведат до положителен резултат.

“Не можем да позволим в 21 век проблемите да се решават с военни действия още повече, че говорим за сърцето на Европа. Защото влошаването на ситуацията и началото на военни действия би засегнало Украйна, ще дестабилизира региона, а ще се отрази негативно и на нас.”

На среща с лидера на партия Удар и кандидат за президент Виталий Кличко, Кристиан Вигенин е подчертал готовността на Евросъюза да възобнови преговорите за асоцииране на Украйна колкото е възможно по-скоро.

Виталий Кличко – председател на партия “Удар”:

“За нас е изключително ценна подкрепата на България за европейското ни бъдеще. Спомняте си всичко тук на Евромайдана започна именно в името на тази кауза . Сега повече отвсякога за стабилизацията на страната ни е нужна подкрепата на всички страни-членки от Евросъюза.”

Пред изпълняващия длъжността президент и председател на Върховната Рада Олександър Турчинов, министър Вигенин е посочил още, че е много важно новото управление на Украйна да приобщи към процеса на стабилизация всички етнически групи и малцинства в страната и е определил като изключително положително решението на и.д. президента да не подпише отменените от Върховната Рада закон за езиковата политика. Пред Вигенин украинската страна е поела ангажимент да бъде изготвен нов закон, който да се съгласува с български експерти.

Използвана е информация от репортажите от Киев на специалните пратеници на БНТ Ирина Цонева и Илия Иванов.

 
 
Коментарите са изключени за Кристиан Вигенин в Украйна: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на страната