Крим ликува в очакване на присъединяването си към Русия

| от |

photo_verybig_66206

Присъединяването на автономната република Крим към Русия е било одобрено от 96,6% от избирателите, сочат окончателните резултати от референдума. Хиляди хора се събраха на площад „Ленин“ в столицата на Крим Симферопол, за да изразят своята радост от резултатите от референдума. „Връщаме се у дома“, заяви пред множеството премиерът на автономията Сергей Аксьонов.

Sergei Aksyonov, the pro-Russian prime minister of Crimea,Днес кримският парламент трябва да проведе заседание, за да одобри официално кандидатурата на Крим за влизане в състава на Русия.

52178850100098490322noВъпреки категоричният вот на кримчани, Западът и Украйна продължават да настояват, че референдумът е нелегитимен. Украйна няма намерение да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 хиляди. Министерствата на отбраната на Украйна и на Русия са се споразумели за примирие в Крим до 21 март, съобщи украинският и.д. министър на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс. На 21 март Държавната дума ще гласува проектозакон, отнасящ се за присъединяването на Крим към Русия. Същия ден Украйна очаква да подпише с Европейския съюз политическата част от договора за асоцииране.

„Русия и Западът са изправени пред сериозен сблъсък за Украйна, след като вчера референдумът в Крим проправи пътя за едно от най-значимите преначертавания на граници върху картата на Европа от разпадането на Съветския съюз“, пише вестник „The Times“. Белият дом незабавно отхвърли резултатите от референдума и описа действията на Москва в Украйна като опасни и дестабилизиращи. От своя страна, Руският президент Владимир Путин обеща да зачете вота, като подкрепи присъединяването към Русия. В отговор Съединените щати и ЕС подготвят координирано списък на руски и украински представители с активи за замразяване, както и визови забрани.

 
 
Коментарите са изключени за Крим ликува в очакване на присъединяването си към Русия