Краят на една приказка

| от |

Жестокото крушение на бразилската мечта за шеста световна титла вкара страната в състояние на колективен транс и отчаяние – а това накара местните хора отново да си припомнят за протестите отпреди Световното първенство, пише Дойче веле.

0,,17769347_303,00

„Дилма, махай се!“, крещяха отчаяните фенове на стадиона в Бело Оризонте, когато резултатът стигна 5:0 за Германия. В продължение на три безкрайно дълги минути те изливаха своя гняв и разочарование, преди гневът им да прелее в недоумение, след това в цинизъм, и накрая – в признание за германския отбор.

Липсата на Неймар не е извинение

Безмилостната самокритика започна още в нощта след поражението. „Бразилия е само домакин на Световното първенство, но не е вече държавата на футбола“, гласи горчивата равносметка на бразилския писател Фабрисио Карпинеар. На следващия шампионат бразилският отбор трябвало повече да тренира, вместо да снима рекламни клипове, изтъкна той и добави: „Всякакви месиански очаквания, предвиждащи шеста световна титла за нашия тим, са забранени“. Още преди началото на Световното футболно първенство отправяните към отбора очаквания бяха огромни, както и съответният натиск – бразилската приказка за шества световна титла бе просто изключително примамлива.

Сладкият стремеж към слава и почести изглежда бе прокълнат. След отпадането на звездата Неймар много бразилци някак започнаха да се настройват за поражение. Но бразилската футболна приказка не бе прекъсната. Журналистката Елиане Кантаньеде бе сред малкото хора, които още преди полуфинала публично разкритикуваха бразилската единайсеторка: „Отборът не убеждава дори и когато Неймар играе“, заяви тя. „Достатъчно е още веднъж да се изгледа мачът срещу Мексико, за да се стигне до този извод.“

Взривоопасни настроения

Според Кантаньеде след историческото поражение на бразилския отбор, изтича и времето на президентката Дилма Русеф. Нейните конкуренти за президентските избори, които са на пети октомври, очакваха само края на турнира. Кантаньеде прогнозира, че те ще акцентират в кампанията най-вече върху икономическата компетентност.

Но дали точно предизборната кампания ще се окаже правилното средство срещу колективната депресия на Бразилия? „Опасявам се, че хората трудно ще преглътнат поражението и отново ще се възцари песимизмът, който съществуваше преди Световното първенство“, казва продавачката Валерия Коен. Комбинацията от футболен шампионат и политика е застрашителна и взривоопасна, казва тя.

Взривоопасно бе и настроението в заведението в Рио, където продавачката наблюдаваше играта заедно с множество свои сънародници. След петия гол на германците, бразилските фенове бяха обладани от чист цинизъм и започнаха да окуражават германските футболисти с възгласите „Фламенго, фламенго, още един гол, още един гол“, тъй като точно за този мач германците бяха облечени с червено-черни екипи – в цветовете на местния клуб „Фламенго“.

„Не съм нито тъжен, нито ядосан, а и не съм викал за бразилския отбор“, заявява студентът Рафаел Оливейра. Световното първенство накара много бразилци да забравят за протестите на хората отпреди една година. „Дори исках Бразилия да отпадне още по-рано и хората отново да протестират“, признава Рафаел.

Преизбирането на Дилма не е сигурно

0,,17588589_401,00

Президентката Дилма Русеф наскоро се възмути именно от поведението на подобен род „песимисти“. „Бразилия ни представи истинско шоу“, отбеляза тя след победата с 3:2 над Чили. „Феновете опровергаха всички критици и ни освободиха от комплекса, че сме помияри.“

След съкрушителните германски попадения сега Бразилия неизбежно ще се върне обратно към горчивата действителност. „Доволството на хората създава политическа стабилност, недоволството води до политически реформи“, казва журналистката Елиане Кантаньеде. Световната титла положително би допринесла за успокояването на онези около 70 процента от бразилското население, които искат промени. „Икономическият ни прираст от само един процент не е нещо, което да гарантира преизбиране“, посочва Кантаньеде.

 
 
Коментарите са изключени за Краят на една приказка