Кратки съвети за готвене от най-добрите готвачи

| от |

50-kratki-soveti-za-gotvenje-od-najdobrite-gotvai-vo-svetot-01 (1)Често, докато готвим, правим грешки, само защото не знаем някои от малките тайни на големите готвачи. За да превърнете следващото хранене в истински шедьовър, вижте част от кратките съвети на най-добрите готвачи в света, които гарантирано ще ви помогнат:

1. Не гответе, когато сте под стрес. Гответе с настроение.

2. Колкото яденето е по-малко, толкова температурата, на която се готви, трябва да бъде по-висока, а времето за приготвяне – по-кратко.

3. Винаги съхранявайте подправките на хладно и тъмно място. Ако са на топло и светло, постепенно губят вкус.

4. Нека някои от съставките, които купувате за ястията си, бъдат в по-голямо количество, съхранявани в хладилник. Винаги имайте резерви, вместо да установите че нямате някои дребни, но важни съставки.

5. Ако готвите за гости, никога не изпробвахте нови рецепти за първи път тогава.

6. Винаги варете пастата една минута по-малко от необходимото, тъй като тя допълнително омеква, когато добавите сос.

7. След рязане на чесън, разтрийте ръцете си в метален съд, преди да ги измиете с вода, за да отстраните неприятната миризма.

8. Преди да поставите месото да се пече, подправете го по-рано и го оставете да придобие миризма и вкус.

9. Ако трябва да добавите масло, докато се пече ястието, поставете го по вътрешния ръб на тигана, така че, докато достигне дъното, да бъде разтопено.

10. Преди да режете зеленчуците, поставете малко сол на дъската. Така по-добре ще контролирате движението им.

11. Гответе по прости рецепти. Купувайте винаги пресни съставки и не ги смесвайте твърде много при готвене.

12. Сосът, които си приготвяте, винаги е по-вкусен и здравословен. Избягвайте да купувате готови.

13. Опитвайте своите ястия по време на готвене. Трябва да знаете вкуса им, но винаги използвате чиста лъжица.

14. Никога не пържете пиле с чесън, защото той ще отнеме напълно вкуса и миризмата на пилето.

15. Не избягвайте да слагате подправки като чесън или зеленчуци, защото те само подобряват вкуса.

50-kratki-soveti-za-gotvenje-od-najdobrite-gotvai-vo-svetot-0116. Прочетете рецептата от началото до края, преди да започнете да готвите.

17. Организирайте се. Никое ядене не е вкусно, ако се приготвя твърде дълго.

18. Рецептите са само насоки, а не заповеди. Свободно експериментирайте.

19. Винаги купувайте качествен зехтин. Лошото масло може напълно да унищожи вкуса.

20. Ако искате вкус на лимон, това е чудесен начин да подправите всяко ястие.

21. Винаги използвайте остри ножове.

22. Изчакайте. Никога не сервиране директно месо от фурната на масата.

23. За да се запази цветът на зеленчуците при готвенето, сложете малко студена вода.

24. След като сварите юфка, наросете малко пармезан преди да добавите сос, за да има на какво да се закачи.

25. Преди да поставите месо на скара, извадете го от хладилника един час по-рано, за да е на стайна температура.

26. Когато готвите, едновременно с това и почистване. Така няма да оставите бъркотия около вас.

27. Докато готвите, добавите лимон или оцет. Той подобрява вкуса, като солта.

28. Не бъдете твърде строги към себе си.

29. За да знаете, че маслото е наистина загрято в тигана, поставете дървена лъжица вътре и забележете дали се правят мехурчета около него. Това е правилният знак.

30. Ако идват много хора на обяд, не подправяйте салатата. Оставете всеки да подправи по свой ​​вкус.

 
 

Супер балон събира информация от близкия космос

| от |

НАСА пусна балон със свръхналягане с размерите на стадион от новозеландския Южен остров, за да събира информация от близкия космос.

Той ще пътешества 100 дни. Седем други опита за пускането на балона бяха осуетени от бури и циклони.
Летателният апарат е специално проектиран от НАСА, за да открива космически частици със свръхвисока енергия, навлизащи в атмосферата на Земята. Той ще обиколи планетата два или три пъти.

„Произходът на тези частици е голяма загадка, която ние искаме да разбулим. Дали те идват от големи черни дупки в центъра на галактиките? Дали са малки, бързо-движещи се звезди, или нещо друго?“, каза проф. Анджела Олинто от университета в Чикаго, която е главен изследовател по проекта.

Следенето на летателния апарат, изстрелян от Уанака, е само началото на дълго проучване, което включва на следващ етап и космическа мисия, подготвяна от НАСА.

Балонът ще събере данни от 34 километра над земната повърхност. Настоящият рекорд за продължителност на полет на балон със свръхналягане е 54 дни. През март миналата година НАСА осъществи изпитание на подобен летателен апарат, изстрелян от Уанака. Полетът му продължи 32 дни, 5 часа и 51 минути.

 
 

Кучетата „се заразяват“ от лошото настроение на собствениците си

| от chronicle.bg, по БТА |

Учени от университета по ветеринарна медицина във Виена установиха, че кучетата „се заразяват“ от емоционални звуци, които чуват от хора или свои събратя.

Емоционалното заразяване е основен компонент на съчувствието. То е характерно за различни животински видове – от примати до гризачи.

Учените са работили с 53 възрастни кучета от различни породи и собствениците им. Те са направили експеримента в две стаи – едната с високоговорител, скрит в дървена кутия. По него пускали различни аудиостимули. За позитивен човешки звук използвали смях, а за негативен – плач. За кучешки звуци използвали игрив лай и вой от изолация. Контролно ветеринарите пускали и неемоционални звуци – говор, дъжд, ромон на листа.

Сравнявайки позитивни и негативни звуци на кучета и хора, участвалите в експериментите животни са показали с поведението си силна реакция и негативно емоционално състояние, след като са чули негативните звуци. Те са реагирали най-остро с вцепеняване на нещастието на събратята си

 
 

Кой е Алекс Клер и какви ги свърши в България

| от chronicle.bg |

Алекс Клер – това име говори на мнозина в България нещо, единствено ако към него добавим и „Too Close“. Извън хитовото си парче обаче рижият британец, приел юдаизма, има три албума, страхотен плътен глас и невероятно поведение на сцената. Всичко това могат да потвърдят онези, успели да го видят на живо в Sofia Live Club на 24 април.

Алекс Клер е  роден в лондонския район Саутуорк. Израства, слушайки джаз записите на баща си и отрано бива привлечен към блуса и соул музиката. Като дете взима уроци по тромпет и китара, но с времето поставя основен акцент върху свиренето на китара. Постепенно проявява интерес и към стилове като дръм-енд-бейс и дъпстеп.

Всичко това се усеща в музиката, която прави – на сцената застава с шапка и микрофон в ръка, а от двете му страни има барабанист и басист. Музиката, която се получава в комбинация с мощния му, плътен глас, е смес между всички стилове, които са го вдъхновявали.

В свое интервю казва, че е разбрал, че трябва да се занимава с музика, когато бил на 17 години. Тогава свирел на барабани в група, но гласът му като беквокал заглушавал всички. „Не че имам по-добър глас, а че е по-силен“, казва Алекс Клер.

Ако го слушате на живо, ще разберете, че е взел правилното решение за бъдещето си. Мощният му глас преминава като ударна вълна из цялата зала.

Изненадващо, на живо звучи дори по-добре, отколкото на запис. Ако на моменти вокалът оставя баса и барабаните да водят, то в следващите силният глас на Алекс Клер се откроява ярко. През цялото време, докато е на сцената, той общува с публиката. Алекс Клер е от онези изпълнители, които не просто гледат, но и виждат различните лица пред себе си и сякаш това ни най-малко не го притеснява, точно напротив. В края на концерта вече се чувстваш свързан с изпълнителя на сцената, сякаш преживяването заедно е било сближаващо – като начало на приятелство.

Преди да изпълни хита си Too Close, Алекс Клер моли всеки от публиката да остави телефона си и да изслуша парчето, без да снима. Всички без двама-трима се подчиняват. Изпълнението кара цялата публика да пее и да се движи като общ организъм.

След като басистът, барабанистът и Алекс напускат сцената, всичко утихва. След това на бис излиза само Алекс с китара и започва акустична игра с публиката, която се превръща в негов беквокал и му помага с припевите. Казва, че от години не е имал толкова шумен концерт и на няколко пъти повтаря, че би се върнал отново с концерт тук. Затова и след като сцената угасва зад гърба му, всички са спокойни, че тази среща не е била последна.

За съжаление, няма видео, което да улови онова, което се случи на сцената на Sofia Live Club – непрофесионалната техника не може да се справи с магията на това изпълнение. Вижте няколко снимки от концерта в галерията.

 
 

Любимият виц на Христо Гърбов

| от Цветелина Вътева |

Само един ден на шегата не стига! Ето защо Webcafe.bg и ресторанти Happy обявяват месец април – за Месец на смеха. По този повод ви предлагаме любимите вицове на част от срещнем с най-усмихващите български комедийни актьори, заемащи специално място в сърцата ни.

Естествено, че знаете кой е Христо Гърбов. Дали сте се превивали от смях на ролята му като Пиер Миняр във „Вечеря за тъпаци“, хилили сте се на Гари Льожен/Роджър Трампълмейн в „Още веднъж отзад“ или сте се задавяли със салатата си пред телевизора, докато го гледате в „Комиците“, във всички случаи сте запознати с комедийния му талант.

Извън сцената и екрана Христо няма вид на смешник. По-скоро носи онова усещане за самовглъбеност, което придават на света около себе си хората, които вземат хумора на сериозно.

Предлагаме ви да прочетете виц, разказан от Христо Гърбов: 

Влиза един французин в един английски бар и си поръчва „typical English breakfast“ – боб, яйца, black pudding, което е вид кървавица, богата работа. Гледа той black pudding-a, хапва от него, пък после вика: „Абе като го видях това, помислих, че е лайно. Пък като го опитах, съжалих, че не е“.

Цялото интервю с Христо Гърбов можете да прочетете в Webcafe.bg


Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Място: ресторант HAPPY на ул. „Раковски“ 145