Костов: Ако КТБ фалира, загубите ще са по-огромни

| от |

Грижата на Управителния съвет и на управителя на БНБ не е една банка, а целият сектор, заяви пред Нова телевизия бившият лидер на ДСБ Иван Костов.

След като вчера от ЕК съобщиха, че комисията започва наказателна процедура срещу България заради КТБ, Костов коментира: Това е писмо, в което властите биват предупредени да вземат определени мерки, те трябва да вземат тези мерки. Отговорът, дано ме чуват сега тези, от които зависи е следният: Министърът на финансите, макар и служебен, трябва заедно с БНБ да приготви промяна в закона, така че да транспонира, по искания от Европейския съюз начин, Европейската директива за защита на влоговете на хората. Става въпрос за разговор, в който ЕК иска българските властите да изпълнят стриктно директивите на ЕС. Ако българското правителство и БНБ започнат да изпълняват тези директиви, покажат воля и направят първата вярна стъпка в тази посока, шансът да не бъде наложена наказателната процедура е много голям. Според Иван Костов правилната стъпка, за да се стигне до наказание, е изготвяне на законопроект, в който правилно да се транспонира Европейската директива за защита на влоговете.

Това, което се случва около КТБ и Търговска банка „Виктория“ в момента е, че финансовият министър предвижда да създаде буфер, с който да може да овладее евентуална банкова криза, тоест ще се вземат пари от данъкоплатците за спасяване на банковата система, добави още Костов.

„Тези пари ще са много по-малко, отколкото ако се отиде към фалит на банката. Ако КТБ фалира, разходът, който трябва веднага да бъде изплатен, е над 3,5 милиарда лева. Ще има и 2,6 милиарда сигурни загуби за фирмите-вложители, за държавните предприятия от енергетиката, за военно-промишления комплекс на страната, за болници, общини и за вложителите над 100 000 евро. Това ще доведе до загуба на 80 000 работни места, а оттам ще последват и косвени щети за страната в размер само на една година на повече от 6 милиарда лева“, поясни Иван Костов.

Запитан защо управителят на БНБ Иван Искров си смени мнението за КТБ, Костов заяви: Страхуват се от дело срещу БНБ, което няма как да спечелят.

„Приоритет е да не се допусне банкова криза. Огромен риск е, ако БНБ бъде осъдена. Ако това стане, загуби дело и започне да плаща, това ще нанесе такъв ущърб на авторитета на страната като място за икономически живот и инвестиции, какъвто не можем да си представим“, коментира той.

„В писмото на ЕК ясно се прави разграничение между неналични депозити и банкова несъстоятелност и се иска защитата да бъде безусловна и навременна, независимо от съдбата на КТБ. Другата наказателна процедура касае специалния надзор. Решението там е следното – веднага да се преразгледа начинът, по който функционира той. Режимът на специален надзор трябва да бъде така редуциран, че да може банката да изпълнява определени свои ангажименти по отношение на европейската директива“, поясни Костов.

Не съм близък с Цветан Василев, каза още Костов на зададения му няколко пъти въпрос и добави: Защо не съм станал и аз кредитен милионер, ако съм близък с него. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Костов: Ако КТБ фалира, загубите ще са по-огромни