Коренните американци идват от Сибир

| от |

Коренните американци идват от Сибир. Международен изследователски екип, в състава на които влизат и руски учени, е изследвал гена на древните жители на Сибир. В резултат на това са получени нови данни за ранните етапи на заселването на различните континенти, включително и Америка. Оказа се, че най-близкия съвременен народ до древните сибирци са индианци каритиана. Досега, до 38% от ДНК-то на коренните жителите на Америка е съставено от гени на жители на Сибир.

Да се определят правродителите на американците е помогнало момче, което е живяло преди 240 века на бреговете на езерото Байкал. Неговите добре запазени останки се пазят в Руския държавен музей „Ермитаж” в Санкт Петербург. Международен екип от учени от Русия, Великобритания, Дания, Швеция и Съединените щати проведоха секвениране (разшифроване) на ДНК-то на младия жител на Сибир от Ледниковата ера. За това как е преминало изследването, за „Гласът на Русия” разказа участникът в експеримента, академик Елза Хуснутдинова:

– Бяха взети образци, принадлежащи на непълнолетен индивид, от горната палеолитна стоянка в Иркутска област. От този образец на костта беше изолирана ДНК. Цялостното му изследване доведе до заключението, че при формирането на генетиката на съвременните коренни американци са участвали две популации от Стария свят. Едната от тях е родствена на съвременните представители на Източна Азия, а втората принадлежи на населението на Сибир, което е родствено на съвременните представители на Западна Евразия.

Така се оказва, че първото заселване на Америка с европейци е станало не след откриването на континента от Колумб, а десетки векове по-рано.

Решено е било този успешен пример за международно научно сътрудничество в областта на генетиката да бъде продължен. Сега много интересен и недостатъчно изучен въпрос остава произходът на човешките раси. Въпреки че, към тази тема учените трябва да се отнасят с внимателно – от съображения за политическа коректност – но тя не може да бъде подмината. Най-малкото, защото само расогенезата може да обясни тънкостите на адаптацията на човешките популации към различните условия на съществуване в многобройните климатични зони на нашата планета, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Коренните американци идват от Сибир