„Корабът Нощ“ се завръща в театър Азарян

| от chronicle.bg |

Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова се завръщат в Театър Азарян с „Корабът Нощ“.

Драматургът и артистичен директор на театър Азарян Яна Борисова казва за спектакъла: „Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното…

Историята на „Корабът Нощ“ разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват и автобиографични съвпадения.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичния сън на човека.

Кой е този глас? Откъде идва?

Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.

Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш“, допълва режисьорът Стилиян Петров.

През месец април в Театър Азарян може да гледате още: режисьорския дебют на Деян Донков „В очакване на Годо“ (6 и 24 април), „За теб“ (7 април) – пиесата, написана от Яна Борисова, специално за актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев и „Аз, Сизиф“ (10 април 2017) – великолепният спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова.

Дати: 04 и 11 април 2017 г. от 19:30 ч.

 
 
Коментарите са изключени за „Корабът Нощ“ се завръща в театър Азарян