Консумацията на мляко с висока масленост предпазват от диабет тип 2

| от |

Хората, които всекидневно консумират 8 или повече порции млечни продукти с висока масленост, са по-малко изложени от риск от то диабет тип 2, установиха шведски учени от Лундския университет в Малмьо, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Специалистите провели изследвания над около 27 хиляди души на възраст между 45 и 72 години. Оказало се,че тези, които са увеличили в менюто си количеството на мазните продукти, включително и млечните, са понижили риска си от инсулинонезависимия диабет с 23 процента. Същото се отнасяло и за любителите на тлъстото месо пред сухото.

Според учените тези изследвания могат да изиграят съществена роля при предпазването от диабета от втори тип. Те ще преразгледат и някои предишни изводи по отношение на хранителните мазнини и влиянието им върху развитието на заболяването.

При все това специалистите не ни съветват веднага да налетим на мазните кремове и сметани, тъй като откритието им трябва допълнително да се проучи. „Консумацията на млечни продукти може да бъде част от здравословния хранителен режим, но е много важно какъв е приемът на калории, които способстват за увеличаването на теглото и съответно и риска от диабет от втори тип, предупреждава британският професор Ричард Елиът.

Според него най-добрият начин да се снижи риска от заболяването е като се поддържа здравословно тегло за сметка на повишената физическа активност и на балансиран хранителен режим.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Консумацията на мляко с висока масленост предпазват от диабет тип 2