Командоси ще охраняват двореца на Ердоган

| от |

Новият президентски дворец на Турция с 1000 стаи, който струва 615 милиона долара, ще бъде охраняван от командоси, съобщава в. „Хюриет“.

Охраната на новия президентски дворец, известен като „Ак Сарай“ (Белия дворец), ще бъде поверена на специален отряд от командоси, който ще бъде интегриран към охранителите на президентството след новото преструктуриране на сигурността на двореца, съобщи министърът на отбраната Исмет Йълмаз.

Командосите, които получават специално обучение за бойни мисии в най-трудните условия, ще имат за задача да охраняват президентския дворец 24 часа в денонощието. Ще бъде създадена и специална част за бързо реагиране за предотвратяване на потенциални атаки.

Внушителният дворец, поръчан от президента Реджеп Тайип Ердоган, предизвика критики заради огромната цена за турските данъкоплатци. Въпреки че представители на правителството твърдят, че сградата е необходима, за да се покаже силата и престижа на Турция в света, вниманието на чуждестранните наблюдатели беше привлечено от нейната разточителност.

След промяна в законите, инициирана от предишния президент Абдула Гюл, сигурността на стария дворец „Чанкая“ в Анкара беше осигурявана от полицията. Силите на реда разпръснаха студентски протести близо до новия президентски дворец на 29 ноември, но специалните командоси скоро ще заменят обикновените полицаи, с което районът вероятно ще се превърне в един от най-безопасните в цялата страна.

В същото време традиционните президентски охранители ще останат в президентския дворец „Чанкая“, а новата им функция все още не е решена. Те ще бъдат в „Ак Сарай“ само за специални церемонии, заяви министърът на отбраната Йълмаз. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Командоси ще охраняват двореца на Ердоган