Колко струва европейското гражданство

| от |

Който е богат, може да си купи почти всичко – дори европейско гражданство. Сделката е проста: срещу 650 000 евро човек може да се сдобие с малтийски паспорт, което пък автоматично го прави и гражданин на ЕС, пише Дойче веле.

Да станеш малтиец, а с това и гражданин на ЕС, е въпрос на пари. Парламентът във Валета прие закон, който урежда продажбата на гражданство. Онези, които не са граждани на ЕС, плащат по 650 000 евро, за да станат малтийци. Техните съпруги или съпрузи и деца под 18-годишна възраст добиват същите права почти без пари – само срещу 25 000 евро на човек.

Малтийското правителство е поверило организацията на този бизнес на фирма с голям опит в уреждането на въпроси, свързани с гражданството. Името ѝ е Henley&Partner, а седалището ѝ е в данъчния оазис Джърси. Председателят на Управителния съвет на фирмата Ерик Мейджър е убеден, че изгодата ще е взаимна – както за неговата фирма, така и за държавата Малта.

Passport

Гражданството като стока

Според най-предпазливите преценки на малтийското правителство, още в първата година приходите от продажбите на гражданство ще възлизат на около 30 милиона евро. Премиерът на Малта Джоузеф Мускат казва в тази връзка, че гражданството е стока, с която си заслужава да се търгува, и че Малта не бива да се отказва от този доходен бизнес. Цената на тази стока щяла да се регулира в зависимост от интереса, проявяван към нея.

Бизнесът с малтийското гражданство, за добро или лошо, ще се отрази и на останалата част на Европа. Малта е част от Шенгенското пространство, а „новите малтийци“ ще могат да се възползват от свободата на придвижване в Европа. Затова кандидатите за гражданство ще бъдат предварително проучвани – за да се знае, например, дали става дума за хора с криминални прояви.

Сред самите малтийци плановете на кабинета предизвикват огромно недоволство. Най-малката страна в ЕС, която има едва 420 000 жители, вече е приела десетки хиляди мигранти от останалата част на Европа. Към тях се прибавят и към 6 000 бежанци от Северна Африка. Притокът на чужденци започва да се превръща в проблем за малтийците, поради което сега те не са склонни да приемат новите богаташи с купено гражданство. От опозицията пък дават пример с руските олигарси и обръщат внимание на факта, че много от кандидатите за малтийско гражданство нито ще живеят в Малта, нито ще са задължени да инвестират в страната.

Getting a Passport

И други страни раздават паспорти

При това Малта не е единствената страна в ЕС, която раздава гражданство срещу заплащане. Унгария например възнаграждава с паспорт всички онези чуждестранни инвеститори, които са вложили поне 250 000 евро в унгарски държавни облигации. В Ирландия чужденецът може да получи разрешително за престой, ако се включи с поне 500 000 евро в реализирането на някой обществен проект в сферата на образованието, здравеопазването, изкуството или спорта. В Португалия разрешително за престой се получава срещу закупуването на недвижим имот, а Австрия дава гражданство на хора, които имат специални заслуги към държавата. По този начин австрийска гражданка стана например оперната певица Анна Нетребко.

Тъй като всички тези нови европейци имат правото да живеят, пътуват и работят неограничено в Общността, мнозина журналисти многократно са питали в коментарите си дали не е редно ЕС да се намеси в тези сделки с гражданство. Отговорът на Еврокомисията е категоричен: „Страните-членки на ЕС разполагат с неограничен суверенитет да решават как и на кого да дават своята националност“. Това право, потвърдено и от Европейския съд, важи дори тогава, когато новите граждани са водени единствено от желанието да въртят бизнес в новата си родина.

 
 
Коментарите са изключени за Колко струва европейското гражданство