Колко пари има Ходорковски?

| от |

Този въпрос си задават медии, политици и финансови експерти по цял свят. Бившият мултимилиардер мълчи по въпроса, но според някои оценки състоянието му възлиза на няколкостотин милиона долара, пише Дойче веле.

hodorkovski-

„Яхти, дворци и диаманти“ не го интересували, заяви веднъж Михаил Ходорковски. А дали в момента изобщо може да си ги позволи? – питат се редица финансови наблюдатели, след като някогашният магнат беше освободен от руски лагер и се установи в Швейцария. Редица международни издания припомнят шеметната кариера на Ходорковски, издигнал се от комсомолски функционер, през домоуправител, пекар, банкер, производител на компютри, та чак до собственик на петролния концерн ЮКОС, който по негово време стана четвърти по големина в своя бранш в световен мащаб.

През 2001 година руското издание на „Форбс“ обяви Ходорковски за най-богатия руснак. Тогава неговата финансова тежест се оценяваше на около 15 милиарда долара, а това му отреждаше респектиращото 26-то място в листата на световните богаташи. Две години по-късно Ходорковски беше арестуван по обвинение за укриване на данъци.

Наскоро пак „Форбс“ описа схемата, по която Ходорковски и тогавашният му съдружник Платон Лебедев са „паркирали“ 61% от капиталите на концерна ЮКОС в гибралтарско дружество на име „Менатеп“. Лично Ходорковски притежавал 10% от „Менатеп“, но още 50% бил разпределил в ръцете на други акционери. След ареста на Ходорковски и Лебедев през 2003 година автоматично се включил аварийният механизъм на дружеството и техните финансови дялове били прехвърлени на друг съдружник – Леонид Невзлин, който се укривал в Израел. По-късно Невзлин също беше осъден в Русия като поръчител на убийства.

Предвидлива финансова политика

В момента не е ясно нито какво му е останало на Ходорковски от някогашните милиарди, нито пък дали му се полагат някакви дялове от имуществото на някогашния ЮКОС. Според „Форбс“, от доста стопилите се активи на „Менатеп“ Ходорковски все пак получава между 100 и 250 милиона долара. Но докато беше в бизнеса, магнатът винаги полагаше усилия да разпръсне парите си на възможно най-много места, така че богатството му сигурно е по-голямо. Собствеността на ЮКОС навремето беше поета главно от държавния концерн Роснефт, който днес е най-големият петролен концерн в света. Някогашната дъщерна фирма на ЮКОС – „ЮКОС капитал“ сега е подала иск пред съд в Ню Йорк.

Искът на стойност 186 милиона долара е към Самаранефтгаз – компания, която днес е втората по големина в империята Роснефт. Друга дъщерна фирма на ЮКОС търси от Роснфет още компенсации на стойност 333 милиона долара. Един от директорите на Роснефт Игор Сечин провел по темата разговор с президента Владимир Путин, след което заяви, че за Роснефт тези искове не представляват заплаха. Молбата на Ходорковски за помилване всъщност укрепила юридическата стабилност на концерна, добави Сечин и цинично предложи на Ходорковски служба в своя концерн – макар и не на ръководна позиция, защото всички подобни постове вече били заети…

Ходорковски е свързан тясно с Швейцария, не само защото семейството му живее в тази страна. Голяма част от капиталите на ЮКОС също бяха в швейцарски банки. През 2003 година Москва официално поиска от Берн правна помощ, за да изтегли над 6 милиарда долара от капиталите на ЮКОС. Тогава Швейцария отказа с аргумента, че процесът срещу Ходорковски е политически. Междувременно обаче милиардите на ЮКОС, които принадлежаха не само на Ходорковски, „напуснаха“ Швейцария се отправиха в други посоки.

 
 
Коментарите са изключени за Колко пари има Ходорковски?