Колко емигранти трябва да умрат, заради световното в Катар през 2022 г.?

| от |

След като УЕФА достигна до неизбежното заключение, че не може да се играе на 50° футбол Fifa трябваше да вземе решение, което да не изглежда безсмислено, корупционно или и двете.

Всичко започна добре, след като стана ясно, че Световното през 2022 ще се проведе през зимата. Обаче остава само един дребен въпрос: колко живота ще бъдат изгубени, за да може Fifa да се похвали, че това е било най – успешният Фестивал на спорта организиран някога. „Все повече работници ще умрат при изграждането на инфраструктурата за Световната купа“ прогнозира Sharan Burrow, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.

През последните девет месеца в Катар са починали 83 индийски работници, 119 от Непал и още 202 емигранти от други държави се твърди в изявление на Международната конфедерация на профсъюзите. От организацията очакват бройката да нарасне сериозно след като Катар обяви, че ще позволи на още 500 000 емигранти, предимно индийския полуостров, за да може да напредне с инфраструктурата(хотели и пътища) за световното през 2022-а.

Само заради това, че работниците не умират на самите строежи, организаторите не искат да признаят, че жертвите са заради дългите работни дни. Индиецът Чипари Махато, например, е работил всеки ден от 6 до 19 часа, след което се прибира в квартирата си и спи в една стая с още 12 души – той умира в съня си, по-всяка вероятност от преумора.

Макар законът да го забранява, на почти всички работници се изземват паспортите. Малцина са тези, които успяват да си ги запазят. Според т. нар. кафала, система, която регулира имиграцията, един чужденец може да напусне страната само със съгласието на неговия работодател. Който освен всичко друго има властта да отмени разрешителното за престой на подчинените си или да ги предаде на властите, ако не се явят на работа.

Работниците не може да решават свободно кога да си тръгнат това го решават работодателите и на практика се оказва, че те са роби

 
 
Коментарите са изключени за Колко емигранти трябва да умрат, заради световното в Катар през 2022 г.?