Колко е важно да се храним заедно

| от | |

След като майка ми почина, а брат ми отиде да учи в Нова Зеландия, първото нещо, което усетих че се променя в къщи бе вечерята, пише Коди Делистари за TheAtlantic.


1

С баща ми започнахме да се храним поотделно, излизахме да ядем с приятели, ядяхме сандвичи пред компютъра и си поръчвахме пици докато стояхме пред телевизора. Някои дни дори не се засичахме. След известно време, няколко седмици преди заминаването ми към университета баща ми дойде при мен и ми каза: “Мисля, че трябва да почнем да се храним заедно, дори и да сме само двамата. Майка ти би желала да е така”. Не беше перфектно – ястията не бяха особено вкусни и ни липсваше присъствието на майка ми и брат ми, но по някакъв начин бе специално. Беше терапевтично и разговаряхме за това как е протекъл деня на всеки.

За съжаление, хората все по-рядко се хранят заедно. Средностатистическият американец например хапва всяко едно на пет ядената в колата си, и повечето споделят, че ядат само веднъж седмично със семейството. Използвайки данни от почти ¾ от държавите по света, нов анализ на организацията за икономическа кооперация и развитие показва, че децата, които се хранят отделно от семейството са много по-склонни да са кръшкачи в училище. Децата, които не вечерят с техните поне два пъти седмично също така са с 40% по-склонни да надебелеят от тези, които го правят, стана ясно от презентация на Европейския конгрес по затлъстяването, проведен в България. Тъкмо обратното е вярно за децата, които редовно се хранят със семейството – по-рядко имат проблеми с алкохола и наркотиците, хранят се по-здравословно, представят се по-добре в училище и споделят, че са по-близко с родителите си.

Има две основни причини за негативните ефекти от това да не се храним заедно: първата е, че когато ядем навън, често се храним в заведенията за бързо хранене, където храната не е особено здравословна. Втората е, че самостоятелното ядене действа отчуждаващо на хората. Вечерната маса служи като обединител за семейството – място, на което всеки може да поговори и да разпусне накрая на деня.

В много страни по света храненето е нещо свещено. Във Франция например, макар и да е приемливо да се яде насаме, никога не трябва да се бърза. Ако ядете салата като обезумял в метрото няма да ви погледнат с добро. Точно затова служителите  там разполагат най-малко с едночасова почивка на обяд. В Мексико хората се хранят заедно на публични места като паркове и площади. В Камбоджа пък селяните се простират върху пъстри постелки и носят храна, която споделят с близките си.

В книгата си “Съвместно хранене” Алис Жулиер твърди, че ако ядем с някой това може да разтърси из основи гледните ни точки за света, да намали възприятията ни за неравенство и расизъм.

За средностатистическото американско смейство, което вече харчи пари за бързо хранене, колкото и за хранителни стоки, това не е толкова лесно постижимо. Повечето родители нямат време да готвят, много от тях дори и не могат. За част от американското население идеята да се отдели време за приготовлението на вечеря изглежда донякъде претенциозна.

Как тогава да се храним по-добре, не само от здравословна, но и от психологическа гледна точка?

“Да се яде е необходимост, но да се яде разумно е изкуство”, споделя писателят от XVII век Франсоа дьо Ларошфуко. Той има предвид, че освен храната, контекста също е важен. И не става въпрос за тези, които се вманиячават в това храната им да е “органична”, “био”, и така нататък“

Може би да се храним “интелигентно” значи просто да се храним заедно. Трябва да погледнем да това не като на ангажимент, а като на време за разпускане.

 
 

Анимираната симфония на живота

| от chronicle.bg |

Кратката форма в киното е обект на внимание от хиляди режисьори и аниматори по света.

Днес пък е петък – ден като никой друг. Затова ще ви покажем „Symphony no. 42″ – една късометражка, която ни представя 47 нерационални сцени за връзката между човек и природа.

 

Symphony no. 42 from Reka Bucsi on Vimeo.

 
 

Повече плодове и зеленчуци – по-дълъг живот

| от chronicle.bg |

Хапването на повече плодове и зеленчуци може да удължи значително живота ви, сочи изследване, проведено от Imperial College в Лондон. Според тях промяната в хранителнитeлния режим може да предотврати преждевременната смърт на 7.8 милиона души годишно.

Екипът на университета е идентифицирал и конкретни плодове и зеленчуци, които могат да намалят риска от рак и сърдечни болести, съобщава Би Би Си.

Анализите показват, че дори и в малки количества, плодовете и зеленчуците имат положителен ефект върху здравето. Колкото повече, толкова по-добре. Малък банан, круша или три препълнени лъжици спанак например.

Изводите са направени от 95 отделни проучвания за хранителните навици на 2 млн. души.

С по-нисък риск от рак е свързана консумацията на зелени зеленчуци – като спанака, на жълти зеленчуци – като чушките и на кръстоцветни зеленчуци (например карфиол).

По-малък риск от удар и сърдечни заболявания носи хапването на ябълки, круши, цитрусови плодове, салати, кръстоцветни зеленчуци.

Резултатите от изследването, публикувани в Международния журнал по епидемиология, сочат, че повече плодове и зеленчуци в диетата предотвратяват и ранната смърт.

Ако всеки ден консумирате по 200 грама, намалявате риска от сърдечно-съдови заболявани с 13%, а ако изяждате по 800 грама – с 28%. Същите количества могат да намлят риска от рак с по съответно – 4% и 13%.

200 грама плодове или зеленчуци на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 15%, а по 800 грама – с до 31%. Все още обаче няма доказателства, които да покажат по-големи ефекти при още по-голяма консумация на плодове и зеленчуци.

Ясно е обаче, че те намаляват нивата на холестерола, кръвното налягане и помагат на кръвоносните съдове и имунната система.

 
 

„Дракон“ на SpaceX се скачи с международната космическа станция

| от chronicle.bg |

Товарният космически кораб „Дракон“ на частната американска компания SpaceX се скачи с Международната космическа станция ден след неуспешния си опит, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

За скачването помогнаха астронавтите Шейн Кимброу от САЩ и Тома Песке от Франция, като прихванаха капсулата с помощта на автоматичната ръка-манипулатор „Канадарм“.

Вчера възникна проблем с GPS системата на кораба, който възпрепятства приближаването му към станцията. Грешката в навигацията беше бързо отстранена и всичко мина гладко при втория опит.

„Дракон“, зареден с близо 2,5 тона товари и оборудване, излетя в неделя от космическия център „Джон Кенеди“ близо до Кейп Канаверал в щата Флорида. Оттук тръгнаха мисиите на Аполо към Луната, както и космическите совалки в периода 1981-2011 година.

Шестчленният екипаж на станцията ще приеме нова пратка в петък, този път от Русия.

След закъснялото пристигане на „Дракон“, астронавтите трябва да го отворят колкото е възможно по-скоро, за да разтоварят 40 мишки от борда му. Животните са част от експеримент за зарастване на рани.

Източник: БТА

 
 

Изследване: Kои професии са най-склонни да изневеряват?

| от chronicle.bg, по БТА |

Много хора свързват професията на медицинската сестра с дълги работни часове и грижа за пациентите. В мъжките представи униформената дама е обект на сексуални фантазии. Резултатите от ново проучване, направено във Великобритания, показват, че жените с тази професия са сред най-големите кръшкачки сред трудещите се дами, пише в. „Дейли експрес“.

Допитването, обхванало над 5000 потребителки на сайта за извънбрачни запознанства Victoria Milan показва, че жените, упражняващи определени професии, са по-склонни да изневеряват. Най-често рога на съпрузите или приятелите си слагат дамите, заети във финансовата сфера – банкерки, брокерки, анализаторки. На второ място са дамите, изявяващи се в сферата на авиацията – жени пилоти и стюардеси. На трето място са медицинските сестри и останалите професионалистки, работещи в здравеопазването.

В Топ 10 на кръшкачките намират място също служителките в сферите на бизнеса (изпълнителни директорки, мениджърки, секретарки), спорта (атлетки, инструкторки, служебни лица), изкуствата (музикантки, модели, актриси, фотографки), нощния живот (жени диджеи, танцьорки, сервитьорки), правото (адвокатки, секретарки, прокурорки, съдийки), комуникациите (журналистки, пиарки) и в други сектори.

Анкетата показва също, че две трети от неверните дами се възползват от възможностите, които им се предоставят на работното място, за да слагат рога на партньорите си.