Коледен уют за износ

| от |

Традиционните германски коледни базари печелят популярност и на Острова. Британците вече нямат нужда да пътуват до Германия за чаша греяно вино и вурст преди Бъдни вечер, защото вече си „внасят“ коледен уют от Германия, пише Дойче веле.

duesseldorf_christmas_market_market4

В наши дни британците умират за светлинни гирлянди, дървени павилиони или пък лешникотрошачки. В павилионите в огромни тигани цъцрят ароматни лакомства, на входа – старовремска детска въртележка. Ухае на греяно вино и канела, навалицата пред щандовете е огромна, всеки иска да си купи вурстче и захаросани бадеми. С други думи: типичен германски коледен базар… стига да не се намираше на брега на Темза, и ако на отсрещния бряг не се очертаваха познатите силуети на Биг Бен и Уестминстърското абатство.

Коледни екстри

Традиционният коледен базар, който се намира недалеч от гара Ватерло, е само едно от многото места, където британците се опитват да проумеят духа на германския коледен уют. „Тези базари стават повече с всяка изминала година“, разказва Беатрикс Вербеек, германка, която продава греяно вино в един от дървените павилиони.

От близо десетилетие в Обединеното кралство се провеждат коледни базари по германски образец, тази година те са над 15 на брой. Базарът край гара Ватерло се провежда от четири години насам. Първоначалните 30 павилиончета през тази година са се увеличи на 70. Освен греяно вино и вурстове в тях се предлагат фламандски пици, облекло и белгийски шоколадови изделия. Има и артикули, които е трудно да бъдат открити на коледните базари в Германия – като бъргъри с месо от щраус, т. нар. „каминен кейк“ с шоколад или пък печено на скара бяло сирене, което се сервира с риба и зеленчуци.

Най-добрите в света

„Германските коледни базари са известни с това, че са най-добрите и най-празничните в света“, казва Джейми Уелс, шефът на друг, още по-голям, лондонско-германски коледен базар недалеч от Хайд парк и съответно наречен Hyde Park Winter Wonderland. Тук тази година са разположени над сто павилиона и Джейми Уелс е убеден, че базарът е „почти тъй хубав както в Германия“.

Много британци, които допреди няколко години редовно пътуваха преди Коледните празници до Франкфурт, Нюрнберг или Кьолн, сега си остават на Острова. Няколко германски фирми, които доскоро организираха специални пътувания до германските коледни базари, сега вместо това организират базари по германски образец във Великобритания.

mainz_christmas_market_5

Бизнес за милиарди

В самата Германия коледните базари са сериозен икономически фактор – на тях сезонно заети са стотици хиляди хора, а оборотът им достига 5 милиарда евро годишно. Някои от собствениците на павилиони и панаирджийски атракциони правят в четирите седмици преди Бъдни вечер с греяно вино, вурстчета и бадеми над една трета от годишния си приход. Най-големите по оборот такива базари в Германия са в Дрезден и Нюрнберг. Общо коледните базари в Германия привличат по 160 милиона посетители годишно. А всеки един от тях оставя средно по 30 евро на коледните базари.

 
 
Коментарите са изключени за Коледен уют за износ