Кой воюва в Източна Украйна?

| от |

Експерти от фондация „Наука и политика“ в Берлин анализират военните аспекти на конфликта в Източна Украйна и проблемите пред участниците в бойните действия, пише Дойче веле.

Германската фондация „Наука и политика“ публикува изследване, посветено на военните аспекти на конфликта в Източна Украйна. Експертите на фондацията са анализирали хода на започналата на 15 април антитерористична операция и ролята на страните в бойните действия.

Асиметричен противник

В изследването четем, че Киев воюва срещу „асиметричен противник, който систематично използва цивилното население за собствени цели“. Експертите от фондация „Наука и политика“ изчисляват, че на страната на сепаратистите се бият около 15 000 души. Част от бойците, които се сражават на страната на сепаратистите, са местни жители, застъпващи се за повече автономия или за присъединяване към Русия. Сред тях има и сътрудници на тайните служби, поддръжници на бившия президент Виктор Янукович. След свалянето на режима те са били лишени от власт и източници на доходи, подчертават експертите от фондация „Наука и политика“. Друга част от сепаратистите са доброволци и наемници, дошли в региона на бойните действия през руско-украинската граница.

„Наред с етническите руснаци и казаците, сред тях има и представители на други националности – чеченци, осетинци и арменци“, пишат експертите Маргарете Клайн и Кристиан Пестер. Те воюват на страната на сепаратистите, подтикнати от финансови и идеологически съображения или от чист авантюризъм. Не са вътрешно обединени и не срещат широка подкрепа сред местното население, въпреки числеността си и доброто въоръжение. Фондацията публикува анкета, според която мнозинството местни жители са отрицателно настроени към новата власт в Киев, но същевременно са против войната и отделянето от Украйна. Това обяснява и трудностите на сепаратистите да вербуват повече бойци сред местното население, твърдят експертите.

На кого разчита Киев?

Пъстра картина представляват и бойците, които участват в антитерористичната операция. Анализаторите на фондация „Наука и политика“ обръщат внимание на редовната украинска армия, която за разлика от руската, не е модернизирана и числеността й е намалена от 450 000 на 130 000 души. Над половината бойци в украинската армия са новобранци, които не горят от желание да участват в бойни действия. Експертите твърдят, че боеспособната част от украинските сили са военно-десантните сили и специалните подразделения.

В антитерористичната операция участват и сътрудници на службата за безопасност на Украйна (СБУ). Ключова рола в операцията играят специалните подразделения за борба с тероризма и вътрешното разузнаване. Анализаторите на фондация „Наука и политика“ отбелязват, че в СБУ служат около 30 000 офицери. Тяхната численост надвишава шест пъти числеността на двете най-големи британски тайни служби за вътрешно и външно разузнаване. Експертите отбелязват и участието на украинската гранична охрана, която би трябвало да ограничава притока на доброволци и наемници през границата. В гранични войски служат също така новобранци и административни сътрудници. „Те са лошо платени и по тази причина отделни граничари пропускат през границата военна техника и бойци от Русия срещу заплащане“, пишат експертите на фондацията.

По данни на фондацията, разформированите и преименувани в „Национална гвардия“ вътрешни войски не участват пряко в бойните действия. Задачата на националната гвардия е да охранява инфраструктурните обекти и контролно-пропускателните пунктове. А въоръжените подразделения на министерството за извънредни ситуации (МЧС) действат в тила, където обезвреждат мини и неизбухнали снаряди и възстановяват електро- и водоснабдяването.

Частните армии

Специален раздел в изследването е посветен на различните военизирани проукраински формирования, които не са под непосредственото командване на антитерористичната операция. Анализаторите ги делят условно на три групи. Към първата група те класифицират подразделенията на активисти от Майдан, в това число „Десен сектор“ и други радикални групировки. Втората група са т. нар. „частни армии“. Сред тях изпъква батальонът „Донбас“, в който са преминали бивши военнослужещи от украинската армия. Към третата група анализаторите причисляват подразделенията, създадени и финансирани от местните олигарси, в частност батальоните на Игор Коломойски.

Корупция и лоялност

Експертите се спират и на основните проблеми на украинската армия. Те изтъкват лошото оборудване и липсата на средства. 1,8 милиарда евро е бил военният бюджет на Украйна за 2013 година. Числеността на руската армия е значително по-висока, а военният й бюджет е 25 пъти по-голям. Друг сериозен проблем е „системната корупция на всички нива“. Голяма част от и без това скромните военни разходи потъват неизвестно къде. И накрая проблемът с лоялността. Анализаторите припомнят, че в началото на конфликта много сътрудници на украинските органи за безопасност са преминали на страната на сепаратистите. Много фактори подкопават лоялността към Киев, твърдят експертите. Сред тях те споменават етническия произход, наличието на роднини в Русия, стари връзки от времето на Янукович или зависимостта от едни или други олигарси.

В заключение експертите от фондация „Наука и политика“ се застъпват за изпращане на международна умиротворителна мисия в Източна Украйна, за разделяне, демобилизиране на воюващите страни и интеграцията им в гражданското общество. „Участието на Германия и други държави в подобна мисия, може да се разглежда само на базата на съответен мандат и подкрепата от страна на Украйна и Русия“, пишат Маргарете Клайн и Кристиан Пестер от берлинската фондация „Наука и политика“.

 
 
Коментарите са изключени за Кой воюва в Източна Украйна?