Кой ще спре кръвопролитието в Сирия?

| от |

8210933660_2d5f3bda6e_b

Сирия постигна печален рекорд: броят на жертвите в гражданската война, според някои данни, е надвишило 200 хиляди души.

Една трета от тях са мирни граждани, в това число и деца. По данни на ООН броят на сирийските бежанци приближава три милиона души. Тази страшна статистика ще се увеличава, ако международната общественост не предприеме екстраординарни мерки за прекратяване на кръвопролитията.

Гражданската война в Сирия продължава три години и не се вижда краят й. силите на противниците са изтощени, много градове са в развалини, но всички опити да бъдат накарани противоборстващите страни на масата на преговорите засега са безуспешни. И преди всичко защото радикалната опозиция предявява строги предварителни условия. Основното от тях е прекратяване на пълномощията на законно избрания президент на Сирия Башар Асад. Подобно искане е удобно само за едната от страните на конфликта и официален Дамаск няма намерение да го изпълнява.

Междувременно сега започна и подготовката за провеждане на конференцията за Сирия „Женева 3”. Предишният форум, в подготовката на който дейно участие имаха Москва и Вашингтон, уви, не донесе някакви резултати. И това се случи не по вина на организаторите, призна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. На въпроса дали да се очаква пробив от „Женева 3”, отговори политологът Станислав Тарасов:

– Процесът за мирното уреждане в Сирия от самото начало се развиваше положително. В рамките на „Женева 1” беше изработен етапен план: прекратяване на бойните действия, създаване на преходно правителство, президентски избори. Но по вина на Запада така и не бяха определени силите, с които може да се води диалог. Успешността на „Женева 3” като продължение на „Женева 2” предизвиква големи въпроси. Но има и надежда. Ако Русия и САЩ запазят желание и политическа воля да си сътрудничат в посока на Сирия, ще се появи позитивен ефект.

Междувременно колегите на специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Ладхар Брахими са настроени скептично. Те казват, че в близко бъдеще мирните преговори между опозицията и Дамаск едва ли ще се възобновят. Експертът по Изтока Семьон Багдасаров също се съмнява във вероятността на това.

– Предишните конференции показаха, че за да се получи резултат трябва на форума да присъства не просто някаква опозиция, а конкретни полеви командири, които представляват най-големите опозиционни сили. Плюс представители от страни, които влияят на опозицията и сирийското ръководство. Такива страни, освен Русия и САЩ, са Саудитска Арабия, Катар, Турция, Иран, Ирак и, възможно, Ливан.

Преговорите между политиците и дипломатите на изброените държави вече започнаха. Сега много зависи от това кое ще вземе връх – егоистичните интереси на отделните държави или пътят за прекратяване на кръвопролитието, пише Гласът на Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Кой ще спре кръвопролитието в Сирия?