КОЙ “командирова“ Пеевски в Брюксел?

| от |

Раздвижване в българския олигархичен свят: тъй като е вече твърде неудобен, Делян Пеевски ще бъде „командирован“ в Брюксел, а част от медийната империя на майка му отива в ирландски ръце, пише австрийският „Дер Щандарт“, цитиран от Дойче веле.

peevski_960_539

Една от най-оспорваните фигури в България подготвя отстъплението си. За това говорят някои решения, взети в сенчестия сектор на властта, където враждуващи бизнесгрупировки се борят за влияние над парламента, правителството и президента, пише австрийският журналист Маркус Бернат на страниците на „Дер Щандарт“.

Награда или наказание за Пеевски?

По всичко личи, че депутатът Делян Пеевски, превърнал се в символ на този паралелен свят, подготвя оттеглянето си в Брюксел и Страсбург. Едновременно с това майката на Пеевски – Ирена Кръстева, обяви миналия петък продажбата на голяма част от своята медийна империя, управлявана задкулисно именно от Пеевски. Неясно остава дали 33-годишният депутат напуска доброволно българската политическа сцена. Познавачи на сивата зона в управлението на малката балканска държава виждат зад това решение дългата ръка на Ахмед Доган, за когото се твърди, че дърпа конците както в политиката, така и в икономиката на страната, пише „Дер Щандарт“.

Говори се, че именно Доган е човекът, предложил Пеевски за шеф на ДАНС. По този начин Доган очевидно е искал да инсталира свой довереник на възлов пост в управлението. Планът му обаче не проработи – кандидатурата на Пеевски предизвика масови протести, които продължиха цели шест месеца без прекъсване, припомня австрийското издание.

Междувременно Пеевски е вече твърде неудобен за Доган, а и за други възлови играчи на българската сцена. Твърди се, че влиятелният банкер Цветан Василев също искал да се дистанцира от Пеевски. Шефът на Корпоративна търговска банка вече не желаел да го свързват с делата на Пеевски и неговите медии, посочва австрийското издание, позовавайки се на български източници.

Ако Пеевски замине за Брюксел

Отстъплението на Пеевски няма да остане без политически последствия, пише още „Дер Щандарт“. От известно време насам медиите на „Нова българска медийна група“ водят кампания срещу бившия премиер Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, който съвсем открито подкрепи антиправителствените протести. Ако ирландската компания „Media Maker“ наистина придобие най-важните издания от медийната империя на Ирена Кръстева, това може да сложи край на конфронтационния курс. Или най-малкото да отслаби битката на този фронт.

Листата на ДПС за евроизборите още не е публикувана, но се твърди, че Пеевски ще бъде поставен на второ или трето място в изборните листи. Ако това е вярно, можем да сме почти сигурни, че Пеевски ще стане евродепутат, пише австрийското издание. Евроизборите, които ще се проведат на 25 май, са в българския случай не толкова европейски, колкото вътрешнополитически, четем в друга публикация на „Дер Щандарт“. Сметката е проста: ако на това гласуване, което ще е първото след половингодишните антиправителствени протести, кръгът около бившия премиер Борисов спечели най-много гласове, това ще отслаби значително управляващата коалиция около премиера Орешарски. Ако обаче социалистите надделеят, това ще бъде равносилно на мандат за продължаване на управлението им, пише изданието.

 
 
Коментарите са изключени за КОЙ “командирова“ Пеевски в Брюксел?