Кой го пусна на свобода?

| от |

Опасен гръцки терорист се възползва от хлабавия режим и избяга от затвора. И тъй като става дума за един от лидерите на терористичната организация „17 ноември“, в Гърция се питат дали не се задава нова вълна от насилие, предава Дойче веле.

gre

Само няколко дена след стрелбата срещу резиденцията на германския посланик в Атина, полицията издирва един опасен терорист. В Гърция расте страхът от нови терористични нападения. Опасенията са оправдани, защото беглецът е Христодулос Ксирос, един от лидерите на най-опасната гръцка лява терористична организация „17 ноември“. Христодулос Ксирос е организирал и участвал в множество терористични нападения и убийства през 80-те и 90-те години на миналия век. Сред жертвите му са атинският индустриален магнат Димитрос Ангелопулос, консервативният издател Никос Момфератос, гръцки полицаи, британски и американски дипломати. Ксирос е участвал и в несполучливите атентати срещу бившия министър-социалист Йоргос Пецос и бившия еврокомисар Йоанис Палеокрасас. Терористичната организация „17 ноември“ е отговорна и за нападението с базука срещу резиденцията на германския посланик през 1999 година.

След разбиването на групировката през 2003 година Ксирос е осъден и получава шест доживотни присъди. През последната година и половина той е получавал и „отпуск“ за добро поведение. При последната си отпуска преди Коледа Ксирос изчезва в нелегалност. Правителственият говорител Симос Кедикоглу потвърди официално информацията за бягството на Ксирос. „Как така осъден на доживотен затвор престъпник получава седем пъти отпуск за последните 18 месеца? Дори нашите войници не се ползват с такива привилегии. Много бих искал да знам, кои съдии и по какви критерии са взели подобно решение“, казва политологът Янис Претендерис.

Гръцките затвори имат нужда от повече сигурност

Според гръцки правни експерти разрешението за отпуск е законно, защото наказателно-процесуалният кодекс не прави разлика между терористи и други престъпници. След срещата си с премиера Самарас, министърът на правосъдието Хараламбос Атанасиу съобщи, че правителствената коалиция смята да въведе промени в наказателния кодекс. Освен това Атанасиу обеща в рамките на 100 дни да бъде изграден нов затвор с максимална степен на сигурност за терористи и углавни престъпници. Защо обаче досега никой не е помислил за това?

В сегашната кризисна обстановка в Гърция може би се възражда духът на левия тероризъм. Атинският политолог Янис Претендерис предупреждава за опасността от нова вълна от насилие. „Ксирос не е случаен човек. Той е запознат с терористичната дейност и умее да борави с експлозиви“, казва той. Очевидно Ксирос възнамерява да предаде опита си на по-младото поколение. „Тук става дума за млади хора, които той лично е вербувал през изминалите години“, казва Претендерис.

Христодулос Ксирос не би могъл да избере по-подходящ момент за всяване на страх. Гърция е в центъра на вниманието на световната общественост, защото Атина поема официално ротационното председателство на ЕС. Хиляди полицаи са в повишена бойна готовност и патрулират денонощно, а дворецът Запеон, където се провеждат повечето министерски срещи и пресконференции е превърнат в недостъпна крепост. Твърде неприятно е за премиера Самарас, че тъкмо в момент, в който той би желал да подчертае положителното развитие на страната в последно време, му се налага да отговаря и на неприятни въпроси като тези около бягството на Ксирос.