Кой е Джарон Лание?

| от |

Един едър мъж с раста плитки, раздърпана тениска и дънки получава Наградата за мир на германските книготърговци. Защото се казва Джарон Лание, защото е създател и остър критик на дигиталния свят. И по още ред причини… Репортаж на Дойче веле.

Богатството и властта се концентрират все повече в ръцете на онези, които разполагат с най-големите сървъри, пише Джарон Лание в книгата си „На кого принадлежи бъдещето?“ Той визира новата класа гигантски компютърни центрове. Според американския информатик, глобалните мрежи като Гугъл и Фейсбук, но и огромните онлайн-магазини, банки и застрахователни компании отдавна са се погрижили да усложнят нещата. Защото са открили, че предоставените безплатно от потребителите данни всъщност са скъпа стока. Дигитализацията трайно променя икономическия живот, а в бъдеще тя може да унищожи и други браншове и да засегне особено силно средното съсловие, опасява се Лание. Неговото решение на проблема гласи: всеки, който има информационен принос в интернет, трябва да бъде заплатен за него.

Строител на дигиталния свят

Джарон Лание е на 54 години и е смятан за един от основателите на дигиталния свят. Той преподава в университета Бъркли в Калифорния, работи като изследовател за Майкрософт рисърч и е носител на две докторски титли за негови открития и разработки. Книгата му „На кого принадлежи бъдещето?“, излязла през 2013 година в Германия, наскоро бе отличена с литературната награда на Харвардския университет и е без съмнение едно от най-важните издания през последните години, които открито критикуват света на интернет. Книга, написана при това именно от човека, който има огромен принос за развитието на самия интернет.

Джарон Лание е роден през 1960 в Ню Йорк, в семейството на евреи, оцелели от Холокоста. Малко по-късно родителите му заминават за Тексас, установяват се недалеч от Ел Пасо. Джарон ходи на училище, свири на пиано, слуша Бах, харесва Йеронимус Бош и обича да си похапва шоколад. Когато е на десет години, изгубва майка си, която загива в автомобилна катастрофа. Момчето започва често да боледува, постоянно се мести в различни градове с баща си, докато в един момент намира един особен приятел. Астрономът Клайд Томбо, открил през 1930 година планетата-джудже Плутон, съветва 14-годишния Лание, който тъкмо е прекъснал училище, да посещава семинари по математика и химия в държавния университет в Ню Мексико. Идеята допада на Джарон. Той е допуснат в семинарите, където се научава да програмира.

Всестранно развита личност

През 1983 г. Лание разработва първата си компютърна игра с привлекателното име „Moondust“ (в превод: „лунен прах“). Това му донася назначение в компанията за компютърни игри и развлекателна електроника Atari. Междувременно той вече е следвал музика и изобразително изкуство и се е научил да свири на различни инструменти. Днес Джарон Лание има колекция от над хиляда редки стари музикални инструменти. Свирил е със звезди като Филип Глас, Йоко Оно, Шон Ленън и Орнет Колман, композирал е филмова музика и е организирал изложби със собствени картини, рисунки и инсталации в множество музеи в САЩ и Европа.

През 80-те години в Калифорния Джарон Лание се запознава с Том Цимерман, изобретател на първата кибер-ръкавица. С него и още няколко други изобретатели през 1985 г. Лание основава фирмата VPL Research, воден от желанието да разработва технологии за все още новия тогава виртуален свят. И успява. Лание конструира виртуални камери, разработва 3D-графики за кинофилми, първия Аватар, освен това подпомага развитието на интернет-базирани мрежи. Абсолютен особняк, смахнат гений с предразположение към пълнеене и слабост към раста прически.

Тревожни прозрения

Още преди разкритията на Едуард Сноудън Джарон Лание прозира, че никой вече не може да знае къде отиват всички информации, публикувани от юзърите, и какво се случва с тях. Освен това Лание забелязва, че безплатната култура на интернет съсипва цели браншове. Оттук нататък насочва вниманието си към информационното надвластие и предполагаемото безсилие на потребителите на информация. Лание обича да дава за пример Instagram, безплатно приложение за споделяне на видео и снимки. През 2010 година фирмата с общо 13 сътрудници е създадена без бизнес-план, две години по-късно Фейсбук я купува за един милиард долара.

На Франкфуртския панаир на книгата Джарон Лание отправи обаче предупреждение не само срещу бясното събиране на данни от интернет-концерните и тайните служби. Той разкритикува и потребителите на социалните мрежи. Според него онзи, който предоставя безплатно своите данни на интернет-гиганти като Фейсбук и Гугъл, допринася за това, богатството да се концентрира само в ръцете на шепа милиардери. А това, според него, подкопава демокрацията. Защото: „Знанието е власт.“

Наградата за мир на германските книготърговци за 2014 г. се връчва на Джарон Лание на 12 октомври в историческата „Паулскирхе“ във Франкфурт на Майн. Според мотивировката на журито, той я получава заради това, че „като пионер на дигиталния свят прозря какви рискове крие този свят за свободното съществуване на всеки човек“.

 
 
Коментарите са изключени за Кой е Джарон Лание?