Кой бие журналистите?

| от |

Премиерът ги нарича „чужди агенти“ и „медийни чудовища“, а неизвестни извършители ги нападат с бомби и бухалки: журналистите в Черна гора са изложени на сериозна опасност. В началото на 2014 там вече имаше две нападения, разказва Дойче веле.

montenegro

За Черна гора 2014-та започна с лоши новини. Две нападения над журналисти, извършени в рамките на четири дни, припомниха една добре известна истина: че разследващите и критично настроени към режима журналисти са изложени на сериозна опасност.

Първото нападение тази година бе извършено срещу редакцията на вестник „Вести“. Непознати лица хвърлиха бомба срещу сградата. Истинско чудо е, че няма пострадали, въпреки че в този момент в редакцията се намирали 15 души. Второто нападение е извършено от маскиран мъж, който преби с бейзболна бухалка известната черногорска журналистка и кореспондентка на критичния вестник „Дан“ Лидия Никчевич.

Тези две посегателства са само една малка част от дългия списък с нападения над журналисти в Черна гора, извършени през последните няколко години. Повечето от престъпленията попадат в графата на „нападения с неизвестни извършители“, както гласи официалната формулировка на полицията. Установено е обаче, че жертвите са все представители на медии, които пишат за корупцията, злоупотребата с власт или преплитането на интересите на политиката и организираната престъпност.

„Разширява се спектърът на нападенията над независими журналисти“, потвърждава шефът на германския клон на „Репортери без граници“ Кристиан Мир. Той смята, че освен самите нападения, най-големите проблеми пред свободата на пресата в Черна гора са безнаказаността и толерантността, проявявана от страна на правосъдието. В последната класация на „Репортери без граници“ за свободата на медиите Черна гора заема непрестижното 113 място, заставайки след страни като Киргизстан и Катар.

Опасната професия „журналист“

Черногорски експерти се съмняват, че правителстото в Подгорица е решено да разследва обстойно тези актове на насилие. Вярно е, че високопоставени политици осъдиха последните нападения над жуналисти, но същевременно те не правят нищо, за да бъде сложен край на безнаказаността. Министър-председателят Мило Джуканович, който е на власт от 23 години, нарича критичните медии „чужди агенти“ и напоследък разшири речника си с думи като „медийни чудовища“ или „медийни мафиоти“.

„Системата си показва недъзите. Връзките между властта и организираната престъпност станаха толкова тесни, че вече не могат да бъдат прикривани от държавната пропагандна машина“, казва пред Дойче Веле Есад Кочан, редактор в независимия седмичник „Монитор“.

През май 2004-та година в Черна гора беше убит главният редактор на критично настроения срещу правителството вестник „Дан“ Душко Йованович. От извършителите само един беше осъден на 18 години затвор, а поръчителите не бяха разкрити. Оттогава насам са били извършени общо пет бомбени атентата срещу редакцията на вестник „Вести“ – досега щетите са само материални. През 2009 година главният редактор Михайло Йовович и фотограф от вестника бяха пребити от сина на кмета на Подгорица и един от бодигардовете му, след като журналистите заснели неправилно паркираната му кола. Самият кмет Миомир Мугоша също присъствал на побоя. Дългият съдебен процес приключи в крайна смека с 6-месечна условна присъда за сина на кмета и 400 евро глоба за бащата.

Преговорите с Брюксел като средство за натиск?

Преди три седмици бяха отворени нови глави от преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС. Някои от тях засягат именно реформите в правосъдието и състоянието на човешките свободи – области, смятани за Ахилесовата пета на Черна гора. По този повод Сетлана Райкович от правосъдното министерство казва, че представители на ЕС ще следят много внимателно ситуацията със свободата на медиите в Черна гора. „Успехът в преговорите обаче няма да зависи от отделни случаи. Нашата задача е да изпълним мерките в плана за действие и така да осигурим бързо разследване и правосъдие за извършителите на нападения срещу журналисти“, казва тя пред Дойче Веле. Райкович не може да си обясни защо досега органите по сигурността и съдебната власт са били толкова неефективни в превенцията на посегателствата срещу свободното слово.

Впрочем, след като напусна болницата с шев на главата нападнатата журналистка Лидия Никчевич заяви за хърватската телевизия HRT, че няма да спре да пише: „Могат да продължат да ме атакуват с бейзболни бухалки, а аз ще им отговарям с единственото оръжие, което притежавам – перото“, уверява журналистката.

 
 
Коментарите са изключени за Кой бие журналистите?

Повече информация Виж всички