Кои са Беркут

| от |

Името буквално означава „Златен орел“, а всяка област и голям град в Украйна имат по едно поделение на Беркут . Първоначално тяхната задача е борбата срещу организираната престъпност, сега се използва предимно за контрол и борба с безредиците.

1

В демонстрациите и бунтовете срещу президента и правителството на Украйна участваха стотици хиляди украинци. Срещу тях, Янукович през цялото време има отряди Беркут, който наброяват 5000 членове. Трябва да се отбележи, че освен невероятното обучение, Беркут разполагат и с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Беркут, като специална единица, служи на всички власти в Украйна още от 1988 г., когато се формира като част от ОМОН, съветските отряди за специални цели.

През 1992-ра, след разпадането на СССР, частта се реформира в Беркут и е под командването на Министерството на вътрешните работи. От тогава във всяка част на страната трябва да има по един част на Беркут .

В годините на съществуване на отряда, те имат дузина официални инцидента, в които безцеремонно се справят с демонстрантите. Вижте как се справят с гол демонстрант на минус 10 градуса.

Всеки кандидат за отрядите на Беркут е много внимателно избиран. Преди да кандидатства в отрядите на Беркут, кандидатът трябва да е бил армията (задължителната военна служба в Украйна беше отменена в края на 2013 година) и да има 3- годишен стаж като полицай. След това най-добрите кандидати се подбират за изключително строгото обучение. Членовете на звеното получават около 2 пъти по-големи заплати от редовно полицай.

През цялото това време Беркут работи полу-автономно. Въпреки, че предходната власт имаше опити да ограничи тяхната свобод,а с връщането на Яаникович на власт всички тези мерки бяха изтеглени. Сега негов близък съюзник на Янукович управлява формированието.

 
 
Коментарите са изключени за Кои са Беркут