Коалиционният договор в Германия ще влезе в сила след две седмици

| от |

Пътят пред коалиционно правителство в Германия е открит, след като тази сутрин в Берлин християндемократите и социалдемократите подписаха договор за съвместно управление след дълги седмици на преговори.

13-10-18-46716_12Германия ще въведе винетки за чуждестранни шофьори, както и минимална работна заплата. Това са едни от най-важните компромиси, които християндемократи и социалддемократи постигнаха в коалиционнния си договор.

Договорът ще влезе в сила обаче едва след две седмици, при това, ако бъде одобрен от членската маса на ГСДП. Това бе условието, за да се включат социалдемократите в преговори за общо управление с ХДС.

От преговорите всяка от участвалите партии излиза доволна. Поне това бе впечатлението, което тирмата лидери – консерваторите Ангела Меркел и партньорът й от баварския ХСС Хорст Зеехофер, както и социалдемократът Зигмар Габриел, оставиха пред журналистите в Берлин.

В преговорите двете страни се договориха за минимално заплащане в размер на 8,50 евро на час. То ще бъде въведено през 2015-а г. Договорено е и въвеждането на минималната задължителна пенсия от 850 евро. Коалицията ще въведе евентуално и винетки за чуждестранни шофьори. Лидерът на ХДС Ангела Меркел обаче поиска първо да се провери дали това съответства на всички европейски закони. Авторът на тази идея – Хорст Зеехофер, обаче посочи, че въвеждането на винетки е записано в договора и това ще се случи.

На въпрос как ще процедира с източното партньорсто след събитията в Украйна и натискът, който оказва Русия, Меркел избегна конкретен отговор и посочи, че трябва да се излезе от схемата „който не е с мен, е против мен“. Трябва да погребем остатъците от Студената война. Ние ще продължим да каним Украйна за асоцииран член на ЕС, каза още тя.

 
 
Коментарите са изключени за Коалиционният договор в Германия ще влезе в сила след две седмици