КНДР настоя Великобритания да се откаже да покаже oскърбителен филм за Пхенян

| от |

Представител на Държавния комитет на КНДР за отбрана настоя Великобритания да се откаже от намеренията си да покаже филма „Интервю“, който „оскърбява достойнството на КНДР“, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на комитета, британската телевизия „Ченъл 4“ наскоро оповестила плановете си да покаже филма пред широката публика.

Както се казва в изявление на комитета, създателите на филма „умишлено представят положението в КНДР в невярна светлина, като използват клеветническа информация“. Възмущениета на Пхенян е предизвикано от обстоятелството, че според сценария на филма КНДР е създала ядрено оръжие „с помощта на незаконно получена британска ядрена технология“. Ядреното оръжие стана гордост за работниците в сектора на националната отбрана, които го създадоха с цената на собствените си усилия на базата на родни ресурси и технологии, увериха от комитета.

По-рано представител на севернокорейското министерство на външните работи заяви, че КНДР ще вземе решителни мерки, ако администрацията на САЩ допринесе за излизането на филма на екран. Дипломатът отбеляза, че разпространението на филма в САЩ „ще бъде проява на неприкрит тероризъм и военна акция, насочена към промяна на обществения строй в КНДР“.

Според информации в медиите, в Холивуд в момента се снима филмът „Интервю“ с участието на Сет Роугън и Джеймс Франко. Те ще изпълнят роли на водещи на токшоу, които получават възможност да интервюират Ким Чен-ун. По-късно ги вербува ЦРУ, за да извършат покушение срещу държавния глава на КНДР.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за КНДР настоя Великобритания да се откаже да покаже oскърбителен филм за Пхенян