Кметът на Берлин Клаус Воверайт изненадващо подаде оставка

| от |

Най-дълго управлявалият германска провинция премиер и кмет на Берлин Клаус Воверайт обяви изненадващо днес, че до края на годината ще напусне поста си, предаде за БНР Капка Тодорова, кореспондент на вестник „24 часа“ в Германия.

Воверайт оглави правителството в Берлин през 2001-ва година и под негово ръководство градът се превърна в най-популярната столица в Европа.

За Берлин се казва, че в едно денонощие в него се случват повече културни и политически събития, отколкото в Париж и Лондон, взети заедно. Този облик столицата на Германия доби под ръководството на кмета на Берлин Клаус Воверайт. 60-годишният политик зае поста през 2001-ва година и до днес бе най-дълго управлявалият премиер на провинция в Германия. Малко преди обяд той изненадващо обяви, че на 11-и декември ще напусне властта. Причините обеща да разясни на пресконференция.

Воверайт стана популярен още при поемането на кметския и премиерски пост, след като публично обяви, че е хомосексуален. Репликата му: „Аз съм гей и това е добре така“, стана повод в политиката открито да заявят сексуалността си и други негови колеги и тази тема да престане да бъде табу. През последните години обаче популярността на Воверайт започна стремглаво да спада, най-вече заради катастрофалното развитие на строежа на ново берлинско летище. То още не е готово, а отдавна се превърна в най-скъпия строеж на аеропорт за всички времена.

За наследник на Воверайт в Берлин се спряга лидерът на регионалната социалдемократическа партия Ян Щос.

 
 
Коментарите са изключени за Кметът на Берлин Клаус Воверайт изненадващо подаде оставка