KLETA MAJKA BALGARIQ

| от |

Дарин Стойков

Два еднакво упорити и еднакво неверни мита си живеят в съзнанието ни. Без да търсим откъде тръгва израза и какви са били целите зад изобретяването му, нека признаем първо пред себе си и после на близките си – България не е бедна и малка държава. Точка.

bulgaria-map-small

Бедна страна

Има различни методи на определяне нетното производство на държавите и умни глави са измислили синтетична валута, чрез която да могат да сравняват наглед несравними неща. Ползвайки точно тая валута търсим и какво намираме:

  • България е на 69-то място от общо 187 страни по брутен вътрешен продукт на глава от населението за 2013 година. Данните са на Международния валутен фонд. Искате ли да ви изненадаме – държави като Китай, Малдивите, Бразилия, Сърбия и Румъния са след нас. Факт.
  • България отново е в златната среда – 67-мо от 182 държави за 2012 година. Този път мери Световната банка.
  • Най-много държави и територии мери ЦРУ на САЩ и при същите стойности като МВФ, те поставят страната на 72-ро от общо 195 места.

Както и да я въртят и сучат витиевати “икономисти”, цифрите говорят друго – всеки българин създава годишно между 14 000 и 16 000 долара. Точка.

Малка държава

Хубаво е стихотворението, където сме описани “като една човешка длан”, но истината е другаде. Фактите ги знаем – 111 хиляди квадратни километра. На картата на Европа това означава средно голяма държава. Зад нас остават доста по-малки, но очевидно имащи се за по-големи държави като Унгария, Австрия, Сърбия, Чехия, Ирландия.

Топяло се било населението като лански сняг, намалявали сме били с всяка секунда. Без да навлизаме в подробности за демографската ни криза, която е въпрос на отделен разговор, да погледнем трезво другия факт – квотите на държавите в Европейския парламент са на база население.

Тук разделяме Европа на три групи – големи (над 30 евро-депутата), средни (между 30 и 15 евро-депутата) и малки (под 15 представителя). България отново попада в златната среда, ние имаме 17 българи в Европейски парламент. Знаете ли кои държави са с по-малко представители (като изключим най-малките с техните гарантирани по шест от държава). Ето ги: Дания, Финландия, Словакия, Хърватска, Ирландия. Искате ли един интересен факт – Кипър има също толкова депутата, колкото и градът-държава Люксембург.

Така че най-добре е да спрем да се мислим за малки и бедни, защото не сме. България е средно голяма европейска държава, която попада в горната половина на най-богатите страни в света. Ние в ДЕОС приемаме това за начална точка за много неща, но най-вече за промяна на собственото ни виждане за силите, възможностите и перспективите.

Странен факт – като сме уж толкова бедна държава, откъде Министерски съвет всяка година намира поне един милиард лева за извънредни и непланирани разходи?

И още един факт, за повдигане на самочувствието – средната скорост на интернета в Раднево и Казанлък е по-висока от тази в САЩ.

 
 
Коментарите са изключени за KLETA MAJKA BALGARIQ